Dinsdag 15/10/2019

Wetenschapsfraude

Ontslagsaga van wetenschapper Stefaan Van Gool: van zachte exit naar bedenkelijke kliniek

Kinderderkankerspecialist Stefaan Van Gool werd ontslagen in Leuven. Beeld BELGAIMAGE

Zowel het UZ als de KU Leuven spreekt tegen dat een onderzoekfonds een rol speelde in het ontslag van kinderkankerspecialist Stefaan Van Gool. "Wij hebben verantwoord gehandeld."

Het verhaal-Van Gool kreeg gisteren een nieuwe wending. De topdokter die in februari 2015 het Leuvense universitaire ziekenhuis moest verlaten omdat er ethische, juridische en wetenschappelijke problemen bleken te zijn met zijn klinische studies, zou een zogenaamde 'zachte exit' hebben gekregen. De man mocht nog tot september 2016 als professor aan de universiteit lopende proeven afwerken, zo leert het onderzoeksdossier van De Standaard

De krant linkt dat trapsgewijze afscheid aan het Olivia Hendrickx Research Fund. Dat private fonds werd door de ouders van een inmiddels overleden patiëntje voor Van Gool opgericht, zodat hij verder onderzoek kon verrichten. De Standaard insinueert dat dat onderzoeksfonds maakte dat er vanuit Leuven maar heel beperkt werd gecommuniceerd over de zaak. "Vreesde Rik Torfs voor de gevolgen als hij wel zeer duidelijk en openlijk afstand van Van Gool zou nemen?"

'Geen financiële druk'

De rector in kwestie begrijpt niet waar die suggestie vandaan komt. "Er is geen enkel bewijs." Volgens hem zwicht de unief onder geen enkel beding voor druk. "En al zeker niet voor financiële druk."

Torfs noemt de bedragen die via het fonds gingen daarenboven gering. Tussen 2011 en het ontslag van Van Gool ging het om 1.250.000 euro. Na die periode ging er 130.000 euro naar de kinderkankerspecialist en kwam een paar andere proffen 780.000 euro toe. “Op de globale portefeuille is dat geen grote som. Om een idee te geven: het UZ draait jaarlijks een omzet van een miljard euro.” 

Dat er niet naar het brede publiek gecommuniceerd is, blijft Torfs terecht vinden. “Juridisch was dat niet mogelijk. Ook ethisch stel ik mij de vraag: moeten we iemand die fouten maakt afkraken als arts? Van Gool mag de regels niet gevolgd hebben, er zijn geen medische fouten die hem ten laste worden gelegd.” De rector wijst er nog op dat alle betrokken partijen zijn ingelicht: de bevoegde overheden, de patiënten die deelname aan de studies, de wetenschappelijke tijdschriften. Tot vandaag zou geen enkel van Van Gools artikels ingetrokken zijn.

Marc Decramer, gedelegeerd bestuurder bij het UZ, vult aan. “Het zou toch niet correct zijn om bij iedere medewerker die we ontslaan een communiqué uit te sturen of om aan te sturen op een blijvend beroepsverbod. Mensen kunnen ook uit hun fouten leren.”

Of de zaak-Van Gool een effect zal hebben op de aankomende rectorverkiezingen in mei wuift Torfs van de hand. “We hebben verantwoord gehandeld." De weinige academici die openlijk een gok durven wagen, menen dat de impact niet overschat moet worden. Het is nog zo'n zes weken tot de eerste verkiezingsronde. "Ik denk dat de meeste academici het logisch vinden dat er niet gecommuniceerd wordt over een personeelskwestie", zegt iemand. "Bijna geen enkel bedrijf legt in zo'n geval publiekelijk verklaringen af.”

Alternatief Duits centrum

Van Gool werkt vandaag in Duitsland in het Immunologisch Onkologisches Zentrum Köln (IOZK). Volgens Wim Betz, professor emeritus en voormalig voorzitter van SKEPP (Studiekring voor de Kritische Evaluatie van het Paranormale en het Pseudowetenschappelijke) een privékliniek met een bedenkelijke reputatie.

Betz meent dat Van Gool in hetzelfde alternatieve centrum actief is als dat van Robert Görter , een 'kankerspecialist' die er jarenlang omstreden behandelingen aanbood met dentrische cellen. “Het adres en de eigenaar van dat centrum is in elk geval gelijkaardig”, stelt de man, die een jarenlang proces won van Görter, nadat hij hem een kwakzalver had genoemd. 

“Ik zou er zelf nooit een patiënt naar doorverwijzen”, vult een oncoloog aan, die al over IOZK hoorde en anoniem wenst te blijven. “Ik wil niet beweren dat er allemaal charlatans werken, maar de geleverde kwaliteit is toch twijfelachtig. Ook bij de gevraagde prijzen kan je je vragen stellen: mensen betalen er snel duizenden euro's voor een behandeling.”

De arts benadrukt dat er nog wel meer zulke centra zijn in het buitenland. “Het zou goed zijn moesten de overheid en beroepsverenigingen onderzoeken wat voor therapieën daar aangeboden worden."

Noch professor Van Gool, noch het IOZK was gisteren bereikbaar voor commentaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234