Woensdag 26/02/2020

Achtergrond

Ontslagen uitgever Karl Drabbe krijgt veel steun, ook van niet-gelijkgezinden

Over de echte reden van Karl Drabbes ontslag wordt niet gecommuniceerd, maar volgens Pelckmans is die niet politiek.Beeld © RV

Woensdag zette Uitgeverij Pelckmans uitgever Karl Drabbe op straat. Meteen werd er druk gespeculeerd of diens Vlaams-nationalistisch profiel de oorzaak was. Tegelijk regende het lofbetuigingen aan het adres van Drabbe. De man lijkt erg geliefd in de sector, los van zijn overtuiging.

De reacties op sociale media doen wat denken aan wat uitgever Harold Polis in december vorig jaar overkwam. Die weigerde een nieuwe functie bij De Bezige Bij Antwerpen en stapte op. Auteurs reageerden massaal en al in maart kwam Polis op zijn pootjes terecht. Een nieuwe uitgeverij die zijn naam draagt, kreeg onderdak bij Pelckmans. Het is net daar waar sterkhouder Karl Drabbe nu moet vertrekken. "Dit verdient een even emotionele solidariteitsactie onder auteurs als bij het ontslag van Harold Polis", merkte auteur Tom Naegels op Facebook op. Iets wat eigenlijk spontaan is gebeurd.

Zo noemde Dyab Abou Jahjah - toch niet bepaald in het Vlaamse hoekje te duwen - Drabbe "een vriend" op Facebook. Als uitgever bracht Drabbe diens boek De stad is van ons op de markt. "Hij heeft zoveel kritiek moeten incasseren uit Vlaams-nationalistische hoek omdat hij een boek van de boze Abou Jahjah publiceert", schreef Abou Jahjah. "Ik heb met hem veel discussies gehad en op geen enkel moment had ik het gevoel dat onze meningen die vaak mijlen ver van elkaar zijn, in de weg staan van onze professionele samenwerking."

Vlaams-nationalisme

Ook romanschrijver en De Standaard-journalist Filip Rogiers roemde Drabbe om zijn open geest. "Harold (Polis, RB) ken ik al 15 jaar, Drabbe ken ik niet persoonlijk, maar ik heb op basis van zijn publiek profiel en zijn publicaties wel waardering voor de man. Ik vermoed overigens dat het juist hun wederzijdse openheid van geest is die ervoor heeft gezorgd dat Polis en Drabbe elkaar eerder dit jaar gevonden hebben."

Het viel ook econoom Geert Noels op dat de reacties uit alle hoeken komen. "Knap hoe mensen vanuit een ongelooflijk divers spectrum het opnemen voor iemand. Zegt iets over Karl Drabbe", tweette hij.

Drabbe startte zijn carrière bij Pelckmans al in 1998 als educatief redacteur en werd later uitgever. Onder zijn impuls werd in maart - samen met Harold Polis - het pluralistische fonds Polis opgericht. Maar de auteurs die Polis meebracht, zouden het moeilijk hebben met de Vlaamse geschiedenis van de uitgeverij en de Vlaamse signatuur van uitgever Drabbe. Drabbe lid is van de kernredactie van het Vlaams-nationalistische internettijdschrift Doorbraak. Daar bevestigt men dat hij recent zijn engagement terugschroefde, net om zijn job als uitgever niet in het gedrang te brengen.

Dat het ontslag een politieke grondslag heeft, wil zaakvoerder Thom Pelckmans met klem ontkennen. "Dat behoort tot de privésfeer en respecteren wij", zegt hij. "Als literaire uitgeverij willen wij ook een forum zijn voor alle gezindten." Volgens Pelckmans speelde de uitgave van een anti-islamboek van Wim Van Rooy - eerst aangekondigd en dan teruggetrokken - geen rol. Ook de these dat de uitgeverij geen nood heeft aan twee kapiteins - Drabbe en Polis - doet hij af als onzin. "Er is maar één kapitein en dat is Harold Polis." Over de echte reden van het ontslag wil hij niet communiceren. "Dat is zo afgesproken met Karl."

Ook Drabbe zelf, misschien wel de morele winnaar in dit verhaal, houdt zich aan de afspraak. "De steun doet me deugd", zegt hij in een korte reactie. "Maar daar koop je niks mee. Het ontslag blijft een feit." Slechts een keer laat hij in zijn kaarten kijken over de reden van zijn exit: bij het retweeten van een bericht van De Morgen-journalist Bart Eeckhout. "Als alle mensen met ideologische overtuiging een even open geest als Karl Drabbe zouden hebben, zou de wereld een veel betere plek zijn #shame", tweette Eeckhout.

"Een heel mooie tweet", besluit Drabbe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234