Zondag 05/02/2023

PortretSuella Braverman

Ontslagen door Truss, aangenomen door Sunak: wie is binnenlandminister Suella Braverman?

Brits minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman. Beeld Getty Images
Brits minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman.Beeld Getty Images

Twee weken geleden moest ze nog opstappen, maar zes dagen later werd ze opnieuw benoemd tot minister van Binnenlandse Zaken. Haar strategie voor de Britse asielcrisis lijkt vooralsnog ongewijzigd: olie op het vuur.

Patrick van IJzendoorn

Een foto van een vliegtuig met ongedocumenteerde migranten dat vertrekt naar Rwanda op de voorpagina van The Daily Telegraph. Dat, vertelde de Britse minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman tijdens het afgelopen partijcongres van de Tory’s, is haar politieke droom.

Die openbaring leidde een maand geleden tot de nodige commotie. Het is niet bepaald de idealistische droom waarover dominee Martin Luther King ooit sprak, merkte het progressieve opinieweekblad The New Statesman schamper op. Maar de ophef was niets vergeleken bij de reacties die minister Braverman de afgelopen dagen kreeg na een controversieel optreden in het Lagerhuis.

In een debat over de migrantenbootjes die op elke zonnige, windstille dag aankomen bij Dover en omgeving merkte ze maandagavond op dat er sprake was van een “invasie”. “Laten we ophouden met te doen alsof het allemaal wanhopige vluchtelingen zijn”, voegde ze eraan toe, refererend aan het gegeven dat de grootste groep tegenwoordig Albanese jongemannen betreft. Alleen dit jaar al zijn er 10.000 mensen gearriveerd uit het land dat met de EU praat over lidmaatschap.

De bewindsvrouw werd opruiing verweten. Een dag eerder had een 66-jarige man nog brandbommen gegooid richting het opvangcentrum in Dover, alvorens zelfmoord te plegen. En dan waren er de berichten over een overbevolkt asielcentrum nabij het oude vliegveld Manston, waar onder meer schurft en difterie waren uitgebroken. ‘Cruella’, zoals vijanden haar noemen, kreeg het verwijt dat ze de doorstroom naar hotels bewust verhindert, omdat die vorm van opvang slecht valt bij een deel van de Britse bevolking.

Ontslagen

De oppositie en ook enkele van haar partijgenoten spreken schande van de gang van zaken en roepen nu al dagenlang om Bravermans aftreden. De minister was al omstreden omdat ze in het verleden vertrouwelijke regeringsdocumenten via haar persoonlijke e-mail bleek te hebben verspreid. Twee weken geleden was dat nog reden genoeg voor de toenmalige premier Liz Truss om haar te ontslaan. Maar zes dagen later kreeg ze haar baan terug van Truss’ opvolger premier Rishi Sunak.

Haar critici vermoeden dat Braverman nu een keiharde migratielijn inzet om haar positie bij de Conservatieve achterban te versterken en de aandacht af te leiden van haar eerdere misstappen. Ze staat inmiddels bekend als een nog strengere minister van Binnenlandse Zaken dan haar roemruchte voorganger Priti Patel.

Net als Patel is Braverman een dochter van Indiase immigranten, die eind jaren zestig migreerden naar Engeland. Dat was de tijd waarin de Conservatieve politicus Enoch Powell zijn beruchte ‘Rivers of Blood’-toespraak hield, waarschuwend voor ‘massa-immigratie’ uit Afrika en Azië.

Braverman werd als Sue-Ellen Cassiana Fernandes geboren in Noord-Londen. Haar moeder was een verpleegkundige, haar vader werkte bij een woningbouwvereniging. De twee hadden geld genoeg om Sue-Ellen, vernoemd naar het tragische personage uit de soap Dallas, met behulp van een beurs naar een particuliere meisjesschool te sturen.

Ze bleek een pientere scholier te zijn en kreeg een plek op het Queen’s College van Cambridge, waar ze rechtsgeleerdheid studeerde. Dankzij het Erasmus-uitwisselingsprogramma kon ze twee jaar lang Europees en Frans recht studeren in Parijs, onder meer aan de prestigieuze Sorbonne-universiteit, waar ze haar masters behaalde.

Terug in Engeland ging Braverman aan de slag als advocaat op het gebied van immigratie en ruimtelijke ordening. Campagne voeren voor haar moeder, die de Conservatieven als raadslid vertegenwoordigde in het overwegend progressieve stadsdeel Brent, was haar eerste politieke ervaring.

Fervente brexiteer

Onder de vleugels van David Cameron, die veel deed om vrouwen en kandidaten uit minderheidsgroepen binnen de Conservatieve partij te helpen, betrad ze in 2015 het Lagerhuis namens Fareham, een stadje aan de Engelse zuidkust.

Als overtuigd brexiteer had ze de politieke wind mee. Een jaar na het brexitreferendum werd Braverman voorzitter van de European Research Group (ERG), de invloedrijke beweging van eurosceptici binnen de partij. Nadat ze een hoge functie op het brexitdepartement had gekregen werd ze opgevolgd door Jacob Rees-Mogg. Ze veroorzaakte destijds een rel met de bewering dat het ‘cultuurmarxisme’ moest worden bestreden.

Nadat hij eind 2019 de verkiezingen had gewonnen stelde premier Boris Johnson haar aan als Attorney General, de voornaamste juridisch adviseur van de regering – tot ongenoegen van veel juristen. Afgelopen zomer hoopte Braverman Boris Johnson op te volgen, maar ze struikelde in de tweede stemronde.

Vervolgens steunde Braverman Liz Truss, maar was later ook de degene die premier Truss de genadeklap gaf. In de strijd om de opvolging van Truss koos ze vervolgens de kant van Sunak. Haar steunbetuiging was belangrijk, vanwege haar positie binnen de ERG.

De verrassing was groot toen premier Sunak besloot om Braverman terug te halen als minister van Binnenlandse Zaken. Het vermoeden bestaat dat er achter de schermen een deal is gesloten. Vanaf het begin is Braverman de achilleshiel van zijn kabinet, maar de premier weet dat hij haar niet kan ontslaan omdat hij anders in conflict komt met de fervente brexiteers.

Braverman moet nu dringend een manier vinden om de asielopvang en migratie onder controle te krijgen. Dat kan niet zonder hulp van de Fransen die sinds de brexit weinig animo lijken te hebben migranten bij Calais tegen te houden. Wat dat betreft kunnen haar studiedagen in Parijs goed van pas komen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234