Zaterdag 25/09/2021

Agentschap Integratie en Inburgering

Ontslagen bij Agentschap Inburgering: "Ik gaf les over Vlaamse normen en waarden, maar daar is niks van waar"

Lutfi Han was tot voor kort docent van de inburgeringscursus bij het Vlaams Agentschap van Inburgering en Integratie. Beeld Thomas Legreve
Lutfi Han was tot voor kort docent van de inburgeringscursus bij het Vlaams Agentschap van Inburgering en Integratie.Beeld Thomas Legreve

Ex-werknemers die hun ontslag aanvechten, gesteund door collega's. De voorzitter van de raad van bestuur die uit onvrede zelf haar ontslag geeft. Het rommelt bij het Vlaams Agentschap Integratie en Inburgering. "8 jaar gaf ik les over waarden en normen, alleen om te zien dat het niet waar is".

Begin deze maand bracht De Morgen het nieuws van een ontslagronde bij het Vlaams agentschap voor Integratie en Inburgering, op basis van enkele klokkenluiders. 8 werknemers bleken in juli ontslagen en naar schatting 123 werknemers zouden later mogelijk volgen. Al is over dat cijfer nog veel onduidelijkheid.

Deze week besliste Meral Özcan (Open Vld) ontslag te nemen als waarnemend voorzitter van het Vlaams Agentschap Integratie en Inburgering. Özcan vindt dat de raad van bestuur te weinig informatie doorkrijgt van de directie van het Agentschap.

De druppel die de emmer voor haar deed overlopen is het verhaal van een werknemer die begin juli te horen kreeg dat hij ontslagen werd. Lutfi Han (50) was op dat moment op vakantie in Turkije en werkte al 8 jaar op de inburgeringsdienst. Hij doet nu zijn verhaal in deze krant.

"Ik kreeg te horen dat ik was ontslagen om economische redenen," zegt Han, "Maar ik spreek vloeiend Turks, Koerdisch en Engels. Ze hebben twee personen nodig om mij te vervangen als docent van de inburgeringscursus. Is dat economisch?"

Lutfi Han Beeld Thomas Legreve
Lutfi HanBeeld Thomas Legreve

Het verhaal van Han plaatst opnieuw vraagtekens bij de ontslagronde bij het Agentschap. Officieel is de reden dat er tijdens vluchtelingencrisis budget was voor extra aanwervingen, maar dat er ook weer werknemers moeten vertrekken nu de instroom van vluchtelingen is stilgevallen.

"Afrekening van de directie"

Een deel van het personeel begrijpt niet waarom het Agentschap dit, gezien de economische argumenten, geen herstructurering noemt. Dan zouden hun rechten beter beschermd zijn.

Bovendien zijn er werknemers ontslagen die al lang voor de asielcrisis bij het Agentschap werkten. Zoals Lutfi Han. Hij werkte al bij een van de twintig inburgerings-vzw's die in 2014 fuseerden om het Agentschap te vormen.

Han is ervan overtuigd dat zijn ontslag een afrekening van de directie is. Enkele jaren geleden kreeg hij een doodsbedreiging van de broer van een van zijn cursisten. Hij ging ermee naar zijn leidinggevende, maar die deed er in zijn ogen niets mee. Daarop stapte Han naar de toenmalige voorzitter van het Agentschap Zuhal Demir (N-VA).

"'s Anderendaags stonden de directieleden me op te wachten," herinnert Han zich, "Om hun excuses aan te bieden."

Sinds dit voorjaar is Demir geen voorzitter meer en volgens Han zag de directie haar kans schoon om hem te ontslaan. Het Agentschap Integratie en Inburgering is het niet eens met die redenering. De woordvoerder van het Agentschap kan om privacyredenen niet dieper ingaan op de feiten, maar stelt dat er andere redenen zijn voor zijn ontslag.

"Er hebben zich een aantal redenen opgestapeld in zijn personeelsdossier", zegt de woordvoerder. "Zijn ontslag is een afweging geweest waarin het incident met de doodsbedreiging geen enkele rol speelt. Voor dat incident is een klacht ingediend en dat dossier is afgehandeld."

Lutfi Han blijft erbij dat het geen toeval is dat hij een van de 8 is die ontslagen zijn en dat hij een voorbeelddocent was. Zijn ontslag valt dan ook zeer zwaar.

"8 jaar lang gaf ik les over Vlaamse waarden en normen, alleen om te zien dat het niet waar is", zegt Han.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234