Dinsdag 18/05/2021

Ontslag Libische rebellenregering moet verdeeldheid oplossen

Mustafa Abdul Jalil, de voorzitter van de Nationale Overgangsraad (NTC) van de Libische rebellen, heeft maandag zijn regering ontslagen. Het besluit komt er ruim een week nadat de stafchef van de rebellen, generaal Abdel Fatah Younes, in bizarre omstandigheden werd vermoord.

"Dat is de belangrijkste oorzaak van het ontslag", duidt Libië-expert Diederik Vandewalle van het Amerikaanse Dartmouth College. "De regering heeft fouten gemaakt in de beveiliging van Younes en die onbekwaamheid moet opgelost worden. De directe of indirecte verantwoordelijken voor de dood van Younes moeten vervangen worden."

Zijn de moord op Younes en het ontslag van de regering tekenen van onenigheid binnen de Overgangsraad?

Vandewalle: "Ja, de Nationale Overgangsraad is nog steeds een weerspiegeling van het politieke systeem in Libië. De Raad wil gezien worden als een centraal bestuur dat het hele land vertegenwoordigt, maar het is niet de machtige regering die het zou willen zijn. De rebellen zijn een verdeelde groep, wat eigen is aan de Libische stammenmaatschappij. Kadhafi kon door zijn autoritaire beleid de stammen onderdrukken, maar nu er chaos is in het land, proberen de stammen weer meer macht te verwerven."

Kan die verdeeldheid opgelost worden nu er een nieuwe regering gevormd moet worden?

"Dat is inderdaad het doel van het ontslag, maar daar ik ben niet heel optimistisch over. Het gevaar bestaat dat de stammen steeds meer hun wil gaan opleggen aan de nieuwe rebellenraad en dat ze hun prominente leden ook nationaal prominente politieke posten gaan toewijzen. Dat is al deels begonnen. Zo is een prominent stamlid nu ook het hoofd van het leger geworden."

Er bestaat nog steeds veel kritiek dat het Westen de rebellen niet goed kent en eigenlijk niet weet met wie ze in zee zijn gegaan, klopt dat?

"We weten steeds meer en meer over de rebellen en vooral over de leiders van de rebellen, maar dat is nog altijd niet veel. Wie de rebellen juist vertegenwoordigen en wie niet, is nog steeds onduidelijk. De Overgangsraad moet meer stappen ondernemen om transparanter te zijn. Ze zouden duidelijk moeten maken wie ze juist representeren en waar het geld dat ze krijgen naartoe gaat. Maar dat is natuurlijk niet makkelijk tijdens een burgeroorlog."

In de Raad zitten nog steeds veel leden van het oude Kadhafiregime, is dat geen probleem?

"Inderdaad, dat is een ander probleem van de Raad. De voorzitter van de Raad Mustafa Abu Jalil, was bijvoorbeeld de minister van Justitie onder Kadhafi. Maar je kunt dat moeilijk voorkomen. Wie in het dictatoriale regime wou overleven moest wel voor Kadhafi werken. Maar waar trek je de lijn? Ook dat is een werkpunt voor de Raad. Het moet zich kunnen verantwoorden waarom enkele voormalige Kadhafigetrouwen wel en waarom anderen niet?"

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234