Maandag 20/09/2021

Ontslag dreigt voor vandalen

Wat moet er gebeuren met de vandalen die het kabinet van justitieminister Koen Geens kort en klein sloegen? Onslag en vervolging zijn perfect mogelijk, ook zonder de vakbonden zelf aansprakelijk te stellen. De Nederlandstalige bonden beloven alvast zelf op te treden.

"Het kantoor van je werkgever aanvallen en daar een ravage aanrichten: je zou voor minder ontslagen worden." Voor Open Vld-Kamerlid Egbert Lachaert is het duidelijk: er moet kordaat worden opgetreden tegen de cipiers die dinsdag het kabinet van Geens belegerden. De daders moeten niet enkel strafrechtelijk vervolgd worden, vindt Lachaert, een ontslag voor grootste relschoppers is de enige logische optie. Bij N-VA is een gelijkaardig geluid te horen.

Dat is juridisch perfect mogelijk. De politie heeft een proces-verbaal opgesteld en alle informatie aan het parket overgeleverd. De ambtenaren die aanwezig waren op het kabinet werken mee aan het onderzoek en hebben al het beschikbare foto- en videomateriaal overhandigd. Dat kan leiden tot een strafzaak en dus een veroordeling. Of de FOD Justitie tuchtsancties zal treffen tegen de baldadigste cipiers, is nog niet beslist. Daarvoor worden de resultaten van het onderzoek afgewacht.

Escalaties vermijden

Zal er dan ook effectief worden opgetreden? Vaak doen de vakbonden er alles aan om een veroordeling of een ontslag te vermijden. Ze leverden juridische bijstand en probeerden tot een vergelijk te komen met de werkgever. Of het nu ook zo zal lopen, is nog maar de vraag. Als het van de Nederlandstalige bonden afhangt alvast niet.

"Dit gedrag valt op geen enkele manier te verdedigen", zegt Filip Dudal van de christelijke vakbond ACV. "Als er mensen van ons bij betrokken zijn, dan zullen we hen hun lidmaatschap afnemen." Dan vervalt meteen ook de juridische bijstand die ze zouden kunnen krijgen. Op een goed woordje bij de werkgever hoeven ze ook al niet te rekenen.

De socialisten van ACOD zitten op dezelfde lijn. "Zulke mensen horen niet thuis in de vakbond", zegt Gino Hoppe. Let wel, zowel Hoppe als Dudal spreken wel enkel in naam van hun Nederlandstalige vleugel. "Ik heb geen van onze collega's gezien of herkend op de tv-beelden", zegt Dudal. Hun Franstalige collega's waren niet bereikbaar voor commentaar.

Relschoppers indivueel verantwoordelijk stellen kan dus al, maar N-VA en Open Vld willen nog verder gaan. Ze willen de bonden zélf aansprakelijk stellen worden voor de vernielingen die hun leden aanrichten. "Door dat te veranderen zou je hen dwingen om escalaties te vermijden", zegt N-VA-fractieleider Peter De Roover. Zo leggen ze een oude eis opnieuw op tafel: geef de bonden eindelijk rechtspersoonlijkheid.

Maar zou dat ook iets veranderen bij baldadigheden zoals deze week? Bitter weinig, zo blijkt. "Je zou moeten bewijzen of verantwoordelijken van de bond hebben aangezet tot deze daden of te weinig hebben gedaan om te proberen ze tegen te houden. Dat wordt zeer moeilijk", zegt professor sociaal recht Patrick Humblet (UGent).

Bovendien werkt volgens hem het ontradende effect niet. "In Frankrijk hebben de bonden wel rechtspersoonlijkheid, maar je ziet deze week dat ze het ook daar regelmatig te bont maken." Feit is dat de bonden nu er al vaak er alles aan doen om relschoppers in toom te houden, al was het maar uit angst de publieke opinie over zich heen te krijgen.

Principekwestie

Roger Blanpain, professor arbeidsrecht aan de KULeuven beaamt: "Die relschoppers moeten worden ontslagen en vervolgd, zo simpel is dat. Maar zoiets kan nu al." Toch is hij er voorstander van om bonden rechtspersoonlijkheid te geven, maar wel om andere redenen. "Ze hebben een té belangrijke functie in de maatschappij om geen verantwoording af te leggen. Ze beheren mee de sociale zekerheid, staan centraal in het sociaal overleg."

En daar is het Open Vld en N-VA in wezen om te doen. De liberaal Lachaert geeft toe dat het niet de ultieme oplossing is om baldadige betogers aan te pakken. Maar met rechtspersoonlijkheid komt er ook meer transparantie. De bonden zouden dan bijvoorbeeld ook inzage moeten geven in hun boekhouding. "Voor ons blijft dit een principekwestie."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234