Maandag 20/01/2020

Politiek

Ontslag dreigt nu echt voor minister Galant

Minister van Mobiliteit Galant. Beeld photo_news

Het ontslag dreigt nu echt voor mobiliteitsminister Jacqueline Galant (MR). Ze was wel degelijk op de hoogte van de Europese kritiek op de veiligheidscontroles op onze luchthavens. Ook al hield ze al twee dagen vol dat ze van niets wist. En nadat de premier haar uit de wind had gezet.

Heeft minister Galant het parlement op het verkeerde been gezet? Die vraag klinkt stilaan oorverdovend. Woensdag nog zei ze in de Kamercommissie dat de Europese Commissie "altijd heeft verklaard dat de beveiliging op onze luchthaven goed werkt". Gisteravond bleek dat ze wel degelijk op de hoogte was van een kritisch Europees rapport.

Dat rapport uit 2015 was woensdagavond al boven water gekomen. Het bevatte duidelijke kritiek over de inspecteurs van de Directoraat-Generaal Luchtvaart. Die ambtenaren vallen onder de overheidsdienst Mobiliteit en moeten de beveiliging op de luchthavens controleren.

Galant liet meteen weten dat ze niet op de hoogte was van het rapport. Ook premier Charles Michel (MR) zei gisteren in de Kamer - op basis van de informatie waarover hij beschikt - dat de regering het rapport nooit heeft gehad. Het gevaar leek dus geweken voor de liberale politica.

Tot een paar uur later een nieuw lek opdook. Daaruit bleek dat Galant vorige zomer wel degelijk is gebrieft over de inhoud van de rapporten. Er werd een nota bezorgd aan de minister en er werd een vergadering belegd tussen haar en enkele topambtenaren. Dat bevestigt ook haar kabinet. Even later circuleerde ook de nota zelf dus op het net.

Jasper Pillen, de woordvoerder van Galant: "De Europese rapporten zijn top secret en alleen bestemd voor slechts twee topambtenaren. Op basis daarvan werken zij maatregelen uit. Die worden dan voorgelegd aan de minister, samen met een begeleidende nota. We kennen dus wel de algemene teneur van de rapporten."

Maar de teneur in de samenvattende nota is even kritisch als die van het rapport zelf. Dat die niet goed zat, blijkt trouwens ook uit de extra maatregelen die de minister heeft getroffen om de veiligheid op de luchthaven te verhogen.

Verschillende goedgeplaatste bronnen in de Wetstraat zeggen dat het zo goed als onmogelijk is dat Galant niet op de hoogte was van de twee Europese rapporten die grote vraagtekens plaatsen bij de veiligheid op onze luchthavens. "Het kan niet anders. Zeker haar kabinet wordt hierover geïnformeerd", klinkt het.

• Nieuwe lekken bevestigen: 'Minister wist wel van rapport'
• Oppositie ruikt meer dan ooit bloed
• Michel behoudt toch vertrouwen
• Galant moet het vandaag nog eens uitleggen

Voorgelogen

Zo ontstaat de indruk dat Galant het parlement deze week heeft voorgelogen of dat ze slecht geïnformeerd was. Bovendien brengt ze ook haar eigen premier in verlegenheid, die gistermiddag haar verdediging op zich heeft genomen. De oppositie had bloed geroken en riep haast unisono om haar ontslag. "Envolez-vous et partez", zei Ecolo-Kamerlid Benoit Hellings. Wat zoveel wil zeggen als: "Donder toch op en vertrek."

Groen en Ecolo vroegen gisteravond laat nog Galant en Michel ter verantwoording in de Kamer, maar hun eis kreeg geen gehoor. Mogelijk worden de twee vandaag nog gehoord. De premier behoudt voorlopig het vertrouwen in zijn minister. Al zijn er ook binnen de meerderheid steeds meer vragen, die tot nu toe onuitgesproken blijven. Een regeringsbron: "Ze gaat het nog heel moeilijk krijgen."

Het is voornamelijk, strategisch gelekte, informatie uit haar eigen administratie die Galant in moeilijkheden brengt. Ze ligt overhoop met Laurent Ledoux, de topman van overheidsdienst Mobiliteit die gisteren ontslag nam. "Hij doet er alles aan om haar mee te sleuren in zijn val", zegt een regeringsbron. "De volgende pijl die hij afschiet, kan wel eens dodelijk zijn."

Het lot van minister Galant hangt aan een zijden draadje. Ze moet heel snel sluitende antwoorden kunnen geven op drie prangende vragen. Lees er meer over in de pluszone van De Morgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234