Maandag 23/09/2019

Ontroerend Goed smeert 'Soap' op de planken

Theatergangers kunnen doorgaans niet genoeg benadrukken hoe zelden ze tv kijken en Thuis of Familie zijn al helemaal uit den boze. Het Gentse theatergezelschap Ontroerend Goed wil dat tij keren.

Door Liv Laveyne

GENT l Soap, een theaterserie in vijf afleveringen, bevat alle noodzakelijke ingrediënten: een begin- en eindtune, live 'wat vooraf ging'-momenten, cliffhangers, sluikreclame en guest appearances van mediamadam Deborah Ostrega (in catsuit!), comedian Gunter Lamoot, Wittekerke-acteur Sven Ronsijn en Steracteur Sterartiest Roel Vanderstukken.

Regisseur Alexander Devriendt drilt zijn acteurs tijdens de repetitie met een plastieken knuppel. Het is dan ook geen kleine onderneming. "Terwijl we de ene aflevering brengen, zijn we de volgende al aan het repeteren. Elke voorstelling wordt drie keer per week gespeeld, zodat de kijkers geen episode van hun Soap moeten missen. Elke aflevering staat op zich, maar je krijgt natuurlijk meer inside-information als je alle afleveringen volgt. We wilden vooral zien wat je met een langer verhaal op theater kon doen. Soap is geen parodie op tv-soaps en slecht acteren, soaps zijn vaak al genoeg een parodie op zich. We hebben ons eerder gebaseerd op series als Desperate Housewives, Deadwood en Nip/Tuck dan op Mooi en meedogenloos. Al moet ik toegeven dat onze cliffhangers nog niet kunnen tippen aan 24", lacht Devriendt.

De theatersoap is een primeur voor Vlaanderen, al werd het idee enkele jaren geleden ook al uitgeprobeerd door Victoria en Compagnie De Koe met Poes Poes Poes. Toen betrof het een filmsoap in het theater, Ontroerend Goed gaat voor het live acteren. "In Amerika hebben ze iets gelijkaardigs gedaan, waarbij de acteurs elke week een aflevering speelden, improviserend op een soapscript. Wij gaan uit van een vast scenario."

Samen met acteurs Joeri Smet en Bob Stoop schreef Devriendt het verhaal. Soap vertelt het wedervaren van een geheim zelfontdekkingsclubje bestaande uit vier archetypische mannen: Loser, OK, Chef en Super. "Chef wil zien hoever hij met macht kan gaan", stelt de pas afgestudeerde acteur Nicolaas Leten, die Chef vertolkt. "OK is dan weer zodanig oké dat het problematisch wordt, Super wil op zijn dertigste al alles meegemaakt hebben, zodat hij kan ontdekken wat daarna komt en Loser is allesbehalve een loser: hij staat altijd in het middelpunt van de belangstelling, en dat dik tegen zijn goesting."

"Die gasten voelen zich wel goed in hun vel, maar willen zichzelf en hun grenzen verkennen. Alsof je naar een psycholoog zou gaan louter uit nieuwsgierigheid om te zien wat er nog allemaal verdoken in je zit, alleen doen deze vier mannen dat in clubverband. Soap is een spel van zotternij en ernst: het is een mix van hoogdravendheid, klinkklare nonsens en filosofische diepgang."

De personages zijn grotendeels ontstaan uit improvisaties tijdens de repetities. "Het was ook voor ons een oefening in zelfontdekking", vindt Leten. "Wat als je je ogen sluit, weer opent en je plots twee mandarijnen voor je ziet: wat doe je dan? Ze opeten of vertrappelen, en wat zegt dat over jou? Of samen met Steracteur Roel Vanderstukken je piemel vasthouden: wat geeft dat?"

"Een zeer bevredigende ervaring", lacht Vanderstukken. Hij duikt samen met Sven Ronsijn op in de derde aflevering van Soap.

Roel Vanderstukken, die samen met Ronsijn acteerde in Wittekerke en in het volgende seizoen van Flikken de nieuwe motard van dienst is, kent Ontroerend Goed al langer. Hij acteerde in Cinékaraoke, waarbij het publiek samen met professionele acteurs bekende filmscènes mocht naspelen. "Ik hou wel van het theater van Ontroerend Goed omdat het gezelschap dingen brengt die je doorgaans niet in het theater ziet. Het zijn cowboys met een hoog rock-'n-roll gehalte." Ontroerend Goed zoekt in zijn producties wel vaker het meeting point tussen kunst en populaire cultuur. Met de Porror-trilogie bracht het gezelschap een mix van cabaret, poëzie en theater. Volgend seizoen plannen ze een stuk over Gerard Reve.

Vanderstukken, die tot februari ook nog op de planken staat met een herneming van de theatermonoloog Niets van Nic Balthazar, heeft nooit zijn hand omgedraaid om in tv-soaps te spelen. "Ik begrijp eerlijk gezegd die acteurs niet die televisie minderwaardig vinden. Het gaat me niet om brood op de plank te brengen. Ik beschouw een acteur als een soort uomo universale: tv, theater, film, het zijn totaal andere media die elk een ander aspect van je vak aanspreken."

In Soap worden niet alleen BV's geïntegreerd, Ontroerend Goed zette ook een promocampagne op met een teaserfilmpje, een roddelkrantje ("Roel? Die gast heeft geen kanten, dat is een ei!") en schreef een wedstrijd uit met als prijs een limousinerit door Gent, samen met je favoriete Bekende Vlaming. En soms komt er zelfs steun uit onverwachtse hoek: het weekblad Dag Allemaal speelde het dilemma van Vanderstukken uit toen bleek dat de acteur misschien niet zou kunnen meedoen in Soap als hij de finale haalde van de liedjeswedstrijd Steracteur Sterartiest. "Maar daarvoor hebben we in samenspraak met de VRT een oplossing gevonden. Als ik de finale haal, wordt Soap helemaal een cross-over tussen theater en tv. Dus voor zij die denken dat ze beter niet op mij stemmen als ze mij in Soap willen zien, alvast deze oproep: Stem op mij!"

Soap: aflevering 1: Point of no return, gaat vanavond in première in de Minard in Gent en is daar nog te zien tot zaterdag. Daarna in CC Hasselt, Beursschouwburg Brussel, Stuk Leuven en de Brakke Grond Amsterdam. www.ontroerendgoed.be.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234