Zaterdag 17/04/2021

Vluchtelingen

Ontradingscampagnes Francken zorgen voor wrevel

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Beeld REUTERS
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).Beeld REUTERS

Ciré, de Franstalige tegenhanger van Vluchtelingenwerk Vlaanderen, hekelt de pogingen van bevoegd staatssecretaris Theo Francken om Irakezen af te raden asiel aan te vragen in België. Volgens de organisatie leidt ons land hen op die manier weg van de uitoefening van hun recht op asiel.

Het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen voerde vorige maand een beslissingsstop door voor asielaanvragen uit Bagdad, omdat heel wat verhalen wel erg gelijkaardig bleken en de veiligheidssituatie er niet zo slecht zou zijn.

Brief

Staatssecretaris Francken zette intussen alles in het werk om die boodschap ook uit te dragen. Er kwam een ontradingscampagne op Facebook, maar Francken liet ook een brief vertrekken naar alle Irakezen in de Belgische opvangcentra met het nieuws over de beslissingsstop. Hij onderstreept daarin dat België ten volle de Europese Dublin-procedure zal toepassen voor Irakezen en hen dus zal terugsturen naar het EU-land waar ze voor het eerst geregistreerd werden.

Volgens Ciré doet die boodschap de waarheid echter geweld aan. De transfer terug is helemaal niet automatisch, maar moet geval per geval bekeken worden, luidt het. Bovendien is het vasthouden van een asielzoeker, simpelweg omdat men ervan uitgaat dat hij zou kunnen worden teruggestuurd naar een andere EU-lidstaat, "illegaal", aangezien het ingaat tegen de Dublin-regels, argumenteert Ciré.

Meer algemeen onderstreept Ciré dat een beslissingsstop geen negatieve beslissing inhoudt. "Voor de bevriezing bij het CGVS bedroeg de beschermingsgraad van Irakezen 81,5 procent. Ondanks de huidige onzekerheid voor asielzoekers uit Bagdad erkent België dus dat een groot deel van de aanvragers nood heeft aan bescherming. Deze mensen hebben dus goede redenen om asiel aan te vragen bij ons", luidt het.

Spanningen in centra

De bewuste brief van Francken zou bovendien voor spanningen zorgen in de opvangcentra. Woensdagavond kwam het nog tot incidenten in Florennes. De top van Fedasil wil geen commentaar kwijt over de ontradingscampagne, maar bij de vakbonden valt te horen dat de brief wel degelijk mee aan de basis ligt.

"Ik snap die brief niet goed. Er zijn spanningen in verschillende centra. Dit was een 'trigger'. We gaan de directie hierover ondervragen", verduidelijkt André Gilles, de Waalse secretaris-generaal van ACOD. "De directie had kunnen weten dat er problemen zouden ontstaan. Men schrijft mensen aan die een land verlaten hebben waar Fedasil volgens mij zijn volgende vergadering niet durft beleggen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234