Woensdag 24/07/2019

Ontploffing bij Libische regeringszetel tijdens vergadering met VN

Bij de zetel van de door de internationale gemeenschap erkende Libische regering heeft zich zondag een ontploffing voorgedaan, toen de eerste minister het hoofd van de VN-missie in Libië (UNSMIL) ontmoette. Er zouden geen slachtoffers zijn gevallen. Dat deelde het staatsagentschap Lana mee.

"Een kleine ontploffing deed zich voor maar verstoorde de vergadering van de VN-gezant Bernandino Leon (...) met de tijdelijke regering" en de premier Abdullah al-Thani niet, zo deelde de staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken Hassan al-Sghaier mee.

De ontploffing werd een "terroristisch incident" genoemd en vond plaats in Chahat, 1.230 kilometer ten oosten van Tripoli, vlakbij de nieuwe zetel van de door de internationale gemeenschap erkende regering. Tot voor kort was die zetel nog gevestigd in Tobroek.

De vergadering vond plaats drie dagen na de beslissing van het Libisch Hooggerechtshof om het parlement dat uit de verkiezingen van 25 juni voortsproot onwettig te verklaren. De internationale gemeenschap erkende dat parlement dan weer wel. Dat parlement weigerde bovendien de uitspraak van het Hooggerechtshof.

Volgens Libische media kwam dat parlement zondag samen om de grootmoefti Sadeq al-Ghariani te ontslaan, de grootste legale islamitische autoriteit in het land. Volgens het merendeel van de parlementsleden zette hij aan tot terrorisme. Hij vaardigde zo een fatwa uit om een jihad te voeren tegen loyalistische troepen van de voormalige generaal Khalifa Haftar, die een militaire campagne tegen islamistische milities voert.

Libië, sinds de omverwerping van het Kadhafi-regime ten prooi aan chaos en anarchie, heeft momenteel zowel twee parlementen als regeringen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden