Dinsdag 29/09/2020

Ontmoet een van de Gentse studenten die dakloos kunnen worden: "Ik lig er niet wakker van. De huisbaas ook niet."

Kotstudent Jürgen in zijn gedeeld Gents appartement: comfortabel, maar verboden.Beeld Franky Verdickt

Zo'n 3.600 studenten in Gent delen samen een huis of appartement. Comfortabel, maar verboden. Als ze betrapt worden, moeten ze het pand te verlaten. "Ik lig er niet wakker van. Mijn huisbaas trouwens ook niet."

Aan de Gentse universiteit begint maandag het nieuwe academiejaar. De studentencafés beginnen al aardig vol te lopen. Hier en daar zie je een bestelwagen door de stad tuffen, op zoek naar het juiste adres. Want er moet nog wat tweedehands inboedel worden gedropt op het kot van zoon- of dochterlief. Die jongelingen nemen nu weer hun intrek in een van de vele oude herenhuizen in de binnenstad, vroegere arbeiderswoningen in wijken als Rabot of Brugse Poort, of gewoon in een klassiek kot ergens in de Arteveldestad. De meesten van hen gaan, los van de tweejaarlijkse stressopstoot in de blok, een zorgeloos jaar tegemoet. Maar zo’n 3.600 van hen moeten stilletjes voor een huisvestingsprobleem vrezen.

Economiestudent Jürgen, een schuilnaam, is een van die 3.600. Hij deelt een appartement met twee medestudenten. "Sorry voor de rommel", excuseert hij zich voor de studentikoze inrichting van het ruime appartement, ergens in het hart van het Gentse studentenkwartier. "Drie jaar woon ik hier nu. En ik wil hier nog niet weg. De ligging is perfect, we hebben meer dan plaats genoeg en het is veel goedkoper dan een gewoon kot. Wij betalen maandelijks elk 350 euro. En je vindt nergens nog een gewoon, bovendien kleiner kot voor minder dan 400 euro. Dan is het logisch dat we liever hier zitten."

Comfortabel en goedkoop

Jürgen voelt zich er thuis, maar de stad Gent wil hem daar liever niet. Het appartement staat namelijk geregistreerd als gezinswoning, niet als studentenkot. Dat betekent dat de huisbaas geen studententaks betaalt, jaarlijks 1.000 euro. Dat betekent ook dat Jürgen en co. dus een veel comfortabeler thuishonk hebben dan de doorsneestudent. En goedkoper, bovendien. Dat wil het stadsbestuur dus tegengaan. 

Daarvoor riep het vijf jaar geleden een reglement in het leven. Studenten mogen niet meer op kot in een gezinswoning. Al zijn er uiteraard ook uitzonderingen op de regel. Wie zelf een gezinswoning koopt en er zijn of haar kinderen op kot wil sturen, mag dat. De enige andere optie: alle studenten die in een gezinswoning op kot zitten, moeten zich er ook domiciliëren. Dan wordt het een officieel woonadres, in plaats van een kot. Het nadeel: hun ouders verliezen dan het recht op kindergeld. 

Studenten die zich niet aan die strenge regels houden, kunnen uit hun kot worden gezet. Wie betrapt wordt, krijgt tot het eind van het semester om het pand te verlaten. De huisbaas krijgt er dan nog eens een boete bovenop.

Weinig fijne vooruitzichten, al lijkt het Jürgen niet te raken. "Betrapt worden zou niet leuk zijn, maar ik lig er niet wakker van. Mijn huisbaas trouwens ook niet. We zijn hier al drie jaar, er zijn nog nooit problemen geweest. Hij is daar echt niet mee bezig", klinkt het onbezorgd. 

Jürgen en co. zijn lang niet alleen in die situatie, zo wordt nu duidelijk. Uit een enquête van de Arteveldehogeschool blijkt namelijk dat er in totaal zo’n 3.600 studenten samenhokken in Gentse gezinswoningen. Het gros van hen riskeert uitgezet te worden. 

Voor jonge gezinnen

Het reglement werd geschreven om de huizenmarkt voor jonge gezinnen een boost te geven. Die staat namelijk onder grote druk, wat de huurprijzen uit de pan doet swingen. Neem nu een woning met drie slaapkamers. Die kan makkelijk worden gedeeld door drie kotstudenten. Een huisbaas kan hen daarvoor maandelijks pakweg 400 euro vragen. Dat brengt het totaal op 1.200 euro. Een doorsnee-tweeverdienersgezin kan dat vaak moeilijk neertellen. Dat leidt dan weer tot een stadsvlucht onder die gezinnen. Elk jaar verhuizen honderden jonge gezinnen uit Gent, om (goedkoper) in de randgemeenten te gaan wonen. 

Om het evenwicht te herstellen, is de student dus niet meer welkom in bepaalde types woningen. Maar moeten zij nu allemaal vrezen voor het dak boven hun hoofd? Niet meteen, zo blijkt. De stad gaat namelijk niet actief op zoek naar overtreders. "We willen er absoluut geen heksenjacht van maken", reageert het kabinet van schepen van Wonen Sven Taeldeman (sp.a). "We treden pas op als er klachten komen van omwonenden."

Het reglement is er dus, maar het gros van die kotstudenten lijkt te worden gedoogd. Dan blijft het de vraag of dit reglement ook daadwerkelijk impact heeft. Ook dat kan de stad niet bevestigen. Het stadsbestuur heeft er namelijk geen cijferwerk over. Er is dus geen zicht op het aantal studenten dat de voorbije vijf jaar werd gevraagd hun kot te verlaten. Ook het aantal huisbazen dat een boete kreeg is niet bekend.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234