Donderdag 15/04/2021
Nadat Ted Cruz en John Kasich deze week de handdoek in de ring wierpen, is Donald Trump de enige overgebleven Republikeinse presidentskandidaat. Beeld reuters
Nadat Ted Cruz en John Kasich deze week de handdoek in de ring wierpen, is Donald Trump de enige overgebleven Republikeinse presidentskandidaat.Beeld reuters

Eppink & Vos

Ontkenning voedt politiek. Vorig jaar waren er 17 Republikeinse kandidaten. Voor 16 werd het een keihard ontwaken

Michiel Vos is VS-correspondent en gehuwd met de dochter van Democrate Nancy Pelosi. In een wekelijkse wisselcolumn met Derk Jan Eppink brengt hij verslag uit van de race naar het Witte Huis.

Ooit in een zaal geweest met aanhangers van een verliezende presidentskandidaat? Ik was erbij in het Arizona Biltmore Hotel, toen John McCain officieel zijn verlies verklaarde in 2008.

Het moment dat de kandidaat - hun kandidaat! - uit de race stapt met de onvermijdelijke speech (We gave it our all, but it wasn't to be,...) is het moment dat je de fysieke pijn om je heen kunt voelen. Je ziet niet alleen de hoop en dromen van de kandidaat op het podium in rook opgaan, maar ook die van de aanhangers.

Om je heen staat een harde kern van diehardmedewerkers, zijn belangrijkste donoren - de early funders die er als eerste bij waren. Ik herinner me nog goed dat een hedgefondsmanager me in 2007 vol trots toevertrouwde hoe vroeg hij en zijn New Yorkse fonds er al bij waren toen het gerucht de ronde deed dat 'Barack' (achternaam noemen onnodig) een gooi zou doen naar het presidentschap: "We ontmoetten hem met zes man van mijn kantoor aan een lange tafel. We praatten een uur en waren diep onder de indruk van deze jonge senator die zei president te willen worden. We leenden hem meteen kantoorruimte en één van onze jets."

Dat is hardcore donorschap in de VS: dat zijn de mensen die willen dat je het maakt tot in het Oval Office. De Amerikaanse politiek is all about winning - Amerika kent geen alternatief.

Amerikacorrespondent Michiel Vos Beeld Nathan Dvir/Polaris Images
Amerikacorrespondent Michiel VosBeeld Nathan Dvir/Polaris Images

Dat is wat er gebeurde, afgelopen dinsdag in Indianapolis toen Ted Cruz opgaf en Trump de facto de genomineerde werd van de Republikeinse partij. Wat onvermijdelijk was voor ons bleek onvoorstelbaar voor de harde kern van Cruz' kandidatuur. In de zaal vloeiden tranen: het bewijs dat daar echte gelovigen stonden die niet klaar waren om van dat geloof te vallen, en niet bereid waren op te geven.

Ontkenning voedt politiek. Vorig jaar waren er zeventien Republikeinse kandidaten die allemaal iedere dag riepen: 'Wanneer ik president ben...' (en niet 'Als ik president zou zijn...'). Voor zestien werd het een keihard ontwaken. Behalve voor de man van wie ongeveer iedereen dacht dat hij het deed om het imago van zijn vastgoed- annex entertainmentimperium te verhogen. Niet vroeger dan nu komen de Republikeinen tot het besef dat Donald Trump de nominatie van de Grand Old Party heeft gestolen.

Mensen die hun leven hebben gewijd aan conservatieve politiek moeten nu de nieuwe realiteit accepteren dat een reality tv-ster hun leidsman wordt. Cruz was hun laatste hoop en nu hij de waarheid over zijn gefaalde dromen heeft geaccepteerd moet heel Amerika de werkelijkheid onder ogen zien: Trump is, en vertegenwoordigt, een formidabele kracht in de Amerikaanse democratie. Is 'crooked Hillary' zoals Trump haar sinds deze week noemt, daar klaar voor?

Op die manier worden Republikeinen gedwongen in bed te kruipen met een erg politiek incorrecte nieuwkomer die zich tegenover niemand inside the beltway verplicht voelt. Washington DC is bang de greep op de partij te verliezen. Maar er is geen alternatief. Voor al die verontruste Republikeinen is er nog maar één vrouw op deze wereld die Trump kan stoppen en de Republikeinse Partij heeft de Clintons ruim twee decennia verketterd. Voor hen is het ondenkbaar dat zij terugkeert in het Witte Huis.

En zo gaat de Republikeinse partij de stadia van rouw tegemoet: ontkenning, boosheid, depressie, het stadium van 'als ik dat had gedaan dan...' en uiteindelijk acceptatie.

Wat de Republikeinen deze week overkwam gebeurt wellicht deze november met heel Amerika.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234