Zaterdag 16/01/2021

Onthullende documentaire over 'terreuradvocaat' Vergès in Cannes

CANNES l Op het Filmfestival van Cannes is L'Avocat de la terreur gepresenteerd, de nieuwe documentaire van Barbet Schroeder. Die schetst een verbijsterend portret van de roemruchte Franse advocaat Jacques Vergès. Met zijn medewerking.

door Jan Temmerman

Als hem de vraag gesteld wordt of hij desgevallend Hitler had willen verdedigen, antwoordt Vergès, die in zijn jeugd ooit lid was van de Parti Communiste, dat hij zelfs bereid zou zijn om Bush te verdedigen. En hij voegt er met een sarcastische glimlach aan toe: "Op voorwaarde dat hij schuld bekent."

Provocatie en sarcasme spelen wel vaker een rol in dit relaas over de verbluffende carrière van de advocaat. Hij verdedigde zowel Algerijnse terroristen-vrijheidsstrijders als Djamila Bouhired, met wie hij later trouwens zou huwen, als de 'internationale professionele revolutionair' Carlos. Vergès was eveneens verliefd op diens vrouw, de Duitse terroriste Magdalena Kopp. Hij was ook advocaat van de Franse nazibeul Klaus Barbie, Cheyenne Brando, negationist Garaudy en de Togolese president Eyadema, die door Amnesty International werd aangeklaagd. Toen Saddam Hoessein in 2003 door de Amerikanen gevangen werd genomen, stelde Vergès zelf voor om ook hem te verdedigen.

De documentaire van Schroeder, ook bekend van het verbijsterende Général Idi Amin Dada: autoportrait (1974), maakt duidelijk waar het fervente antikolonialisme van Vergès, die in 1924 (of '25) in Thailand geboren werd als zoon van een Franse vader en een Vietnamese moeder, vandaan komt. Maar de latere loopbaan van Vergès - met onder meer zijn nooit en ook nu niet opgehelderde 'verdwijning' tussen 1970 en '78 - maakt het steeds moeilijker om de politieke agenda van deze pleitbezorger van de défense de rupture te duiden. Ideologische, financiële of puur persoonlijke motieven: alle interpretaties zijn mogelijk en passeren, via talrijke interviews met bevoorrechte getuigen, de revue.

Vergès mag ook zelf uitleggen waaruit die défense de rupture eigenlijk bestond. Als de rechter de beklaagde een Fransman noemt, antwoordt die dat hij Algerijn is. Als de rechter hem van moord beschuldigt, antwoordt de beklaagde dat het om de executie van een verrader gaat. Als hij een terrorist genoemd wordt, zegt de beschuldigde dat hij een vrijheidsstrijder is.

De meest 'gevoelige' fragmenten van deze fascinerende documentaire zijn ongetwijfeld de interviews waarin tekst en uitleg wordt gegeven over de onderhandelingen of afspraken tussen bepaalde regeringen en terroristen-vrijheidsstrijders van divers pluimage.

Net als indertijd het geval was met Fahrenheit 9/11 van Michael Moore zal deze film voor de echte insiders misschien weinig of geen onbekende feiten aan de oppervlakte brengen. Maar vermits ze hier voor een groter publiek op een rijtje worden gezet, fungeert L'Avocat de la terreur als een niet bepaald geruststellende eyeopener.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234