Vrijdag 20/05/2022

Onthullende blik achter Europese schermen

Roddelrubriek van 'European Voice' toont machinaties achter EU-coulissen

Een hooggeplaatste medewerker van Europees commissaris Hans van den Broek meende zijn baas een plezier te doen met een inzamelingsactie onder het personeel van de Europese Commissie. De opbrengst was bestemd voor een huwelijkscadeau voor dochter Marilène, de kersverse bruid van de Nederlandse prins Maurits. Helaas was het enthousiasme niet overweldigend: Van den Broeks medewerkers lieten het massaal afweten.

De anekdote wordt gemeld in 'Entre Nous', de roddelrubriek van het weekblad European Voice. Wie deze pagina regelmatig leest, wordt weinig wijzer over de politieke verhoudingen binnen de Europese Unie en de gevechten om het geld en de macht, maar komt des te meer te weten over de machinaties achter de schermen.

Wim Duisenberg, bijvoorbeeld, heeft lang na zijn benoeming tot voorzitter van de Europese Centrale Bank nog de indruk gewekt zijn middelvinger op te steken naar de Fransen die hem zo hebben dwarsgezeten. Hij had het laatste woord in de verdeling van de portefeuilles van de ECB-bestuursleden. Waar de Duitser, de Italiaan, de Finse en de Spanjaard interessante en verantwoordelijke banen kregen, moest de Fransman Noyer het doen met personeelszaken en administratie. Een week later meldde European Voice: "We hebben uit betrouwbare bron vernomen dat Noyer de ECB zal vertegenwoordigen in het machtige economische en financiële comité. Noyer laat weten dat hij een 'belangrijke baan' heeft."

Zelfs regeringsleiders staan soms met de mond vol tanden. Bij de laatste Europese top, in juni in Cardiff, was Tony Blair nogal trots op zijn conferentietafel, die 50.000 pond had gekost. "Wunderbar", riep kanselier Kohl toen hij het meubelstuk voor het eerst zag. "Ja", antwoordde Blair, "hij gaat terug tot Lodewijk XIV." Waarop een medewerker liet weten: "Niet als we nog deze week de rekening betalen." Blair kon zo gauw geen passende reactie bedenken.

Dat Europese parlementsleden soms creatieve vragen bedenken, weten we sinds ooit onder de aandacht gebracht werd dat op de Schotse kust meer linker- dan rechterschoenen aanspoelen, en of "de Commissie van oordeel is dat dit fenomeen nader onderzoek behoeft".

"Weet de Commissie wel", vroeg de Duitse Groene Hiltrud Beyer vorige maand, "dat bijen tegenwoordig vijftien dagen eerder sterven door de teelt van resistente plantensoorten?" Commissievoorzitter Santer antwoordde: "De Commissie heeft op 26 juli 1996 een voorstel gedaan voor een raadselregeling die Regeling (EEC) nr. 2092/91 ondersteunt over de organische productie van landbouwproducten en indicaties met betrekking tot agrarische producten en voedingsmiddelen..." Naar verluidt heeft alleen Beyer doorgelezen.

Journalisten hebben het ook niet gemakkelijk in Brussel. Hoewel zij de beschikking hebben over een gratis parkeerplaats op nauwelijks vijf minuten lopen van de instellingen van de EU, maken zij daar nauwelijks gebruik van. Dagelijks worden tussen halftwaalf en één uur, wanneer de belangrijkste persconferenties plaatsvinden, de straten rondom de commissiegebouwen volgeplempt met de wagens van de pers, die de bordjes 'Verboden te parkeren' massaal negeert. Tegenwoordig regent het bekeuringen. Tot grote woede van de pers, die eist dat de Europese Commissie haar invloed bij de Brusselse politie gebruikt om aan deze 'vervolging' een einde te maken. Volgens ingewijden heeft de Commissie geweigerd.

Geert-Jan Bogaerts /

© de Volkskrant

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234