Zaterdag 15/05/2021

Schild en Vrienden

Onthuld: de onlinetactieken van Schild & Vrienden

null Beeld VRT
Beeld VRT

Het VRT-programma Pano schetste gisteravond een onthutsend beeld van de rechtse jongerenorganisatie Schild & Vrienden. Het reportageteam kon ook blootleggen hoe de organisatie van Dries Van Langenhove zich online organiseert in hun strijd voor de clicks en de ruchtbaarheid.

Pano ging op onderzoek in de gesloten Facebook-groepen en chatruimtes van Schild & Vrienden en ontdekte naast tal van racistische en haatdragende boodschappen ook een hele reeks berichten die een inkijk geven in het online 'trollenleger' van de groep. Duidelijk is dat Schild & Vrienden een strak georganiseerde vereniging is die van bovenaf gecoördineerd wordt en waar ook online afspraken worden gemaakt om hun zaak zo veel mogelijk vooruit te helpen.

Lees ook: Jong N-VA-leden zetten lidmaatschap Schild & Vrienden stop

In de Facebook-groep plaatst voorzitter Dries Van Langenhove bijvoorbeeld geregeld een oproep tot een gecoördineerde aanval op een bepaalde pagina of organisatie. Als 'beheerder' van de Facebook-groep roept hij de leden met zoveel woorden op tot een "aanval" of een "raid" op bijvoorbeeld de communistische jongerenorganisatie COMAC. "Laat jullie gaan vrienden, troll the living shit out of 'em!", klinkt het dan weer bij een bericht over feminisme aan de Universiteit Gent.

Van Langenhove roept de leden van de Facebook-groep van Schild & Vrienden online op tot
Van Langenhove roept de leden van de Facebook-groep van Schild & Vrienden online op tot "raids".Beeld VRT - Pano

Screenen

Schild & Vrienden houdt zich ook niet in om zo veel mogelijk informatie te verzamelen over hun tegenstanders. Leden worden geregeld opgeroepen 'research' te doen over personen. Het gaat dan om persoonlijke informatie, maar ook om oude posts of commentaren, met het duidelijke doel die persoon te proberen schaden. Zo klinkt het bijvoorbeeld over schrijfster Dalilla Hermans en CD&V-politicus Sammy Mahdi: "We moeten die goed opvolgen en bij elke gelegenheid trachten om hun carrière te saboteren."

Lees ook: Maskers vallen af bij Schild & Vrienden: racisme, antisemitisme en nazi-symboliek

Ook riep Van Langenhove op een onderzoek te doen naar de meer dan 1.000 academici die enkele maanden geleden een petitie ondertekenden tegen het harde taalgebruik van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken.

"Om een analyse te kunnen maken en de tegenaanval in te zetten op de marxistische, postmoderne kliek via de universiteiten de Vlaamse jeugd indoctrineert, is het belangrijk dat we die lijst eens uitpluizen. Als iedereen een naam of 10 googelt is dat meteen gedaan." Via het online 'trollenleger' kon Schild & Vrienden in geen tijd dus een bestand aanleggen van de "marxistische, postmoderne kliek"

null Beeld VRT - Pano
Beeld VRT - Pano

Clickfarms en valse profielen

Ook andere tactieken worden volop gebruikt. Leden van Schild & Vrienden zijn meester in het online delen en liken van elkaars posts, wat uiteraard niet verboden is. Maar er gebeuren ook minder frisse praktijken. Zo kreeg de Vlaamse Jeugdraad in juni 2017 plots tal van negatieve recensies op Facebook, allemaal via valse Braziliaanse accounts. Vandaag blijkt dat Schild en Vrienden met succes in de Jeugdraad is geïnfiltreerd, met vier van de in totaal acht leden.

Van Langenhove riep zijn leden ook op om valse profielen van hem aan te maken op Twitter. "Ik kan die dan reporten en mss krijg ik dan verified logo." Zo'n blauw vinkje geeft Twitter als een teken van aanzien aan publieke personen van een bepaald belang om duidelijk te maken dat die persoon echt is wie hij zegt dat hij is. Hoe meer iemand in de belangstelling staat, hoe hoger de kans op erkenning door Twitter als 'eigenaar' van dat account.

Een ander lid van de organisatie suggereerde dan weer zelf "zogezegd anti-S&V pagina's te starten. "Dan hebben we veel meer controle over de narrative." De redactie van Pano zegt in elk geval een valse Facebook-pagina met een eigen logo, 'Anti-S&V actie', ontdekt te hebben.

null Beeld VRT - Pano
Beeld VRT - Pano

"Fakenieuws"

Dries Van Langenhove van Schild & Vrienden ontkent de Pano-ontdekkingen ten stelligste. "Dit is fakenieuws", zegt hij tegen de VRT. "U kan die posts gewoon op internet vinden. Of zelf maken. Iemand heeft mijn profielfoto en voornaam gestolen en post zo'n uitspraken in mijn naam. Maar die zijn niet van mij. Schild & Vrienden wil enkel een positieve mentaliteitswijziging te weeg brengen bij de Vlaamse jeugd en burgers. Al die aantijgingen gaan daar niets aan veranderen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234