Zaterdag 28/01/2023

"Onthaalouders gaan gebukt onder administratieve taken"

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Onthaalouders zetten zich met veel enthousiasme in voor de opvang van andermans kinderen, maar vinden wel dat ze te veel administratieve taken krijgen. Daardoor kunnen ze te weinig bezig zijn met de zorg en ontwikkeling van het kind. Dat melden de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en de Landelijke Kinderopvang naar aanleiding van de Dag van de Onthaalouder vandaag.

In Vlaanderen zijn er meer dan 5.000 onthaalouders, die in totaal bijna 30.000 opvangplaatsen bieden. Uit een tevredenheidsmeting door de lokale besturen blijkt dat 98 procent van de respondenten tevreden tot zeer tevreden is over hun onthaalouders.

Toch sputtert het in de sector van de kinderopvang, aldus de VVSG. Zo daalt het aantal actieve onthaalouders ieder jaar en is het aantal starters in bepaalde regio's te klein. Nieuwe decretale verplichtingen, zoals een startopleiding voor nieuwe onthaalouders, verhogen de drempel om onthaalouder te worden. Andere wijzigingen op vlak van inspectie vragen tijd en uitleg om te duiden en te aanvaarden. Er is ook te weinig personeel voor een degelijke pedagogische omkadering van de onthaalouders en men moet zich te veel met administratie bezighouden.

Te vaak afgeleid
Dat bevestigt ook de Landelijke Kinderopvang, die meldt dat de aandacht van de medewerkers door onder meer de ingewikkelde regelgeving en administratie vaak afgeleid is van hun kernopdracht.

Het is dan ook belangrijk om de onthaalouders, die grote inspanningen doen om de opvang van kinderen mogelijk te maken, in de bloemetjes te zetten, zegt stafmedewerker van de VVSG Nathalie Debast. "Mensen moeten echter ook gemotiveerd worden om onthaalouder te willen blijven, en een vermindering van de administratieve rompslomp kan daarmee helpen." Dat kan bijvoorbeeld door een automatisering van de tarieven en ondersteuning bij de herziening van de ouderbijdrage vanaf januari 2016.

Kind en Gezin-woordvoerster Leen Du Bois verwijst naar het besluit van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen, waarin maatregelen zijn opgenomen om de administratieve rompslomp te verminderen. Dat kadert in het decreet Kinderopvang van Baby's en Peuters dat op 1 april 2014 in werking trad.

Zo is er een aantal regels geschrapt rond infrastructuur en zullen onthaalouders minder gegevens systematisch moeten registreren en doorgeven aan Kind en Gezin. "Uiteraard zijn er zaken waar we niet onderuit kunnen, zoals de registratie van de aanwezigheden in het kader van subsidies. Daarnaast gebeurt de indexering van de ouderbijdragen al automatisch en moeten de ouderbijdragen tegen 1 januari 2016 slechts eenmalig worden herrekend, doordat de nieuwe tarieven nu voor iedereen van toepassing zijn", zegt Du Bois.

Overlappende inspecties
Kind en Gezin beseft echter ook dat niet alle informatie meteen bij de onthaalouders belandt, wat ook is gebleken uit een gesprek zaterdag tussen administrateur-generaal Katrien Verhegge en een groep onthaalouders. "De grote hoeveelheid informatie bij de juiste mensen krijgen, is een verantwoordelijkheid die we allemaal delen, zowel Kind en Gezin als bijvoorbeeld de koepels, de lokale besturen, VoorZet en Unizo", klinkt het. Er zijn ook structurele middelen voorzien voor pedagogische en taalondersteunende diensten die onthaalouders ondersteunen.

Daarnaast is de kinderopvang de laatste jaren sterk geprofessionaliseerd. "De opvang is sterk gegroeid en de ambities zijn groot, en dat kan nu eenmaal niet zonder administratie", zegt Du Bois nog.

Kind en Gezin benadrukt tot slot dat het voortgangsoverleg, een werkgroep met vertegenwoordigers uit de sector, steeds op zoek is naar hoe bepaalde zaken eenvoudiger kunnen. "Zo gebeurde de inspectie van onthaalouders die aangesloten zijn bij een dienst vroeger door de diensten zelf, vandaag voert ook de Zorginspectie inspecties uit. Het voortgangsoverleg bekijkt nu bijvoorbeeld hoe de overlappingen tussen die inspecties zoveel mogelijk vermeden kunnen worden", besluit Du Bois.

undefined

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234