Woensdag 07/12/2022

Gezondheidszorg

Ontdek zelf hoeveel een bevalling, heupprothese of cataractoperatie kost in uw ziekenhuis

null Beeld Sabine Joosten
Beeld Sabine Joosten

De Christelijke Mutualiteit (CM) heeft voor enkele veel voorkomende ingrepen berekend hoeveel je in de vele Belgische ziekenhuis precies betaalt voor een een-of tweepersoonskamer. Ontdek zelf hoeveel een bevalling, heupprothese of cataractoperatie kost in uw ziekenhuis.

SV/EC/CG

Op basis van de ziekenhuisfacturen van haar leden, heeft CM interactieve kaarten gemaakt. Per ziekenhuis staat daarop hoeveel patiënten er moeten betalen, zowel in een eenpersoonskamer als in een kamer voor twee of meer personen.

Voor de eenpersoonskamers duiden we voor elk ziekenhuis ook aan hoe “duur” of “goedkoop” ze zijn ten opzichte van de andere ziekenhuizen. Deze kaarten laten ook toe om de impact te tonen van de kamerkeuze op de kostprijs van een ziekenhuisopname.

Kleurcodes
Voor de eenpersoonskamers is een kleurcode gebruikt die overeenkomt met de positie van het ziekenhuis in de rangschikking met de totale kostprijs ten laste van de patiënt.
Donkergroen = Ziekenhuis in goedkoopste kwart
Lichtgroen = Ziekenhuis in tweede goedkoopste kwart
Oranje = Ziekenhuis in tweede duurste kwart
Rood = Ziekenhuis in duurste kwart

Een natuurlijke bevalling met overnachting

Voor een bevalling betaal je in een kamer voor twee of meer personen gemiddeld 181 euro, volgens de facturen van de CM-leden uit 2017. In een eenpersoonskamer is dat gemiddeld 1.390 euro: meer dan zeven keer zo duur. De goedkoopste tweepersoonskamer vind je in het UMC Sint Pieters Brussel, voor 139 euro. De duurste optie vind je in het Cliniques Universitaires Saint-Luc, waar een eenpersoonskamer bij een bevalling 2.957 euro kost.

In Vlaanderen en Brussel bedroegen de ereloonsupplementen gemiddeld 937 euro van de totale factuur voor een bevalling. Maar zelfs zonder die supplementen is de factuur van een eenpersoonskamer doorgaans nog zo’n 300 euro duurder dan die van een kamer voor meer personen. Ook kamersupplementen doen de prijs opdrijven. In een materniteit kan dat oplopen tot 259 euro per dag.

Dossier dokterslonen

Wie verdient het minste en het meeste in uw ziekenhuis? Ontdek hoeveel een arts in uw ziekenhuis verdient.

Een UZ is niet hetzelfde als een AZ? Wat is een ereloon precies? Duizelig van alle termen? Laat ons helpen met het abc van de dokterslonen.

De afgelopen maanden probeerde De Morgen stap voor stap het hele kluwen van de ziekenhuisfinanciering te ontwarren. Hier leest u hoe we hierbij precies te werk zijn gegaan.

Reageren? Mail naar dokterslonen@demorgen.be

De meniscusoperatie zonder overnachting (chirurgische dagkliniek)

Een heupprothese met overnachting

Een galblaasoperatie met overnachting

Een cataractoperatie zonder overnachting (chirurgische dagkliniek)

CM onderzocht ook nog de prijsverschillen voor onder meer een appendixoperatie, het plaatsen van een stent of een prostaatverwijdering. Meer details hierover vindt u op hun website.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234