Ontbijt overslaan is dan toch geen ramp
De belangrijkste maaltijd van de dag? Het ontbijt. Dat hebben we met zijn allen jarenlang gedacht. Maar volgens voedingsexpert James Betts is er amper wetenschappelijk bewijs om die bewering te staven.
Wie de dag gezond wil doorkomen, begint best met een stevig ontbijt. Dat stimuleert de stofwisseling, maakt ons energieker en zet aan om ook de rest van de dag gezonder te eten. Dat weten we allemaal.
Maar is het wel waar? Doctor James Betts, verbonden aan de universiteit van Bath, ging op zoek naar bewijs en kwam van een kale reis terug. "Hoewel de voordelen van ontbijten logisch lijken zijn het stuk voor stuk aannames, gebaseerd op observaties en niet op hard wetenschappelijk onderzoek", vertelt Betts in New Scientist Magazine.
Experiment
Dus ging Betts zelf aan de slag. Hij vroeg een deel van zijn proefpopulatie elke dag een ontbijt van minstens 700 calorieën te eten, het andere deel moest het zonder ontbijt doen. Uit de resultaten, die verschenen in The American Journal of Clinical Nutrition, blijkt dat het overslaan van het ontbijt minder problematisch is dan gedacht.
De proefpersonen die niet ontbeten aten 's middag dan wel iets meer, maar niet genoeg om de 700 calorieën van 's morgens in te halen. Het overslaan van het ontbijt leidde dus niet tot de gewichtstoename waar tot nu altijd voor gewaarschuwd werd.
Dat betekent niet dat er aan ontbijten helemaal geen voordelen verbonden zijn. Wie 's ochtends stevig ontbijt, zal bijvoorbeeld sneller fysieke inspanningen te doen dan wie met een lege maag aan zijn dag begint.