Zaterdag 16/10/2021

Ons sociaal model mag geen aflopend model worden

null Beeld rv
Beeld rv

Zuhal Demir is N-VA-Kamerlid

Rudy De Leeuw en Caroline Copers schuwen de grote bewoordingen niet: in hun - geven ze zelf toe - voorbarige analyse van plan V hebben ze het over "de vernietiging van de sociale zekerheid" en "de aantasting van de samenleving zoals we die vandaag kennen". (DM 15/4) The end of the world as we know it zit er niet aan te komen. Plan V is juist bedoeld om de sociale zekerheid te versterken, zodat ook onze kinderen en kleinkinderen kunnen genieten van een solidaire samenleving.

Sociale zekerheid is geen bijstand. Hierin verschilt het van de christelijke caritas uit de Middeleeuwen waarbij de adel en burgerij goedbedoelde maar vrijblijvende steun gaven aan de minderbedeelden. Sociale zekerheid is een verzekering tussen mensen en tussen generaties. Maar een verzekering kan pas werken als genoeg mensen hieraan bijdragen.

Laat dat nu net de reden zijn waarom onze sociale zekerheid vandaag onder druk staat: te weinig mensen zijn in staat om bij te dragen aan dit systeem. Daarom wil de N-VA met plan V de band tussen solidariteit en verzekering herstellen. Alle mensen moeten het gevoel krijgen dat dé sociale zekerheid hun sociale zekerheid is. Dat is alleen mogelijk door meer mensen die genieten van het systeem langer aan het werk te helpen.

Duidelijke en moedige beslissingen
Want niemand is gebaat bij een conflictmodel waarin dé arbeid de degens kruist met hét kapitaal. Jobs ontstaan nu eenmaal in bedrijven. Met Plan V willen we versterken wie werkt en onderneemt. En daarom nemen we duidelijke en moedige beslissingen. Zoals het beperken van de werkloosheid in de tijd of het moderniseren van de automatische loonindexering. Want wat heb je aan het behoud van een automatische loonindex als je job verdwenen is? Dit zijn maatregelen die alle Europese landen al jaren geleden ingevoerd hebben, met succes.

De N-VA wil mensen in de eerste plaats aan een job helpen, met de nadruk op helpen. Wij kiezen er voor om de werkloze in een eerste periode financieel beter op te vangen, zodat de uitkering dichter dicht ligt bij het laatste uitbetaalde loon. Maar vooral: we versterken de activering van werkzoekenden via beroepsopleidingen en arbeidsintegratie.

Verzekering tussen mensen en generaties
En wie op het einde van de dag gewerkt heeft, moet recht hebben op een degelijk pensioen. Waarom behoren de wettelijke pensioen in België tot de laagste in Europa, maar hebben we wel het hoogste overheidsbeslag? Al decennia volgt de ene pensioencommissie de andere op en zijn bibliotheken vol geschreven over de vergrijzinggolf, maar wie deze twee gegevens naast mekaar houdt kan niet anders dan concluderen dat er nog maar weinig steentjes in de rivier zijn verlegd. Met plan V willen we de wettelijke pensioenen versterken, met 6.9 miljard euro. Maar ook de instroom beperken, door mensen langer aan het werk te houden. Dàt is solidariteit tussen mensen en tussen generaties.

Plan V kijkt verder dan die verkiezingsdag in mei. De N-VA wil een oplossing bieden voor de uitdagingen van vandaag en morgen. Want het getuigt van weinig solidariteitsgevoel om ons sociale model tegen de muur van de onbetaalbaarheid te laten knallen. Onze jonge kinderen of kleinkinderen mogen nog niet meestemmen op 25 mei, maar voor hen moeten we nu durven veranderen. Dàt is de inzet van 25 mei.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234