Zaterdag 25/05/2019

Staking

Ons land krijgt op 8 maart eerste nationale vrouwenstaking

Vorig jaar legden vrouwen in Gent al het werk op 8 maart om te protesteren tegen de loonkloof. Beeld Wannes Nimmegeers

Op 8 maart, de internationale dag van de strijd voor vrouwenrechten, zal in Brussel voor het eerste een nationale vrouwenstaking gehouden worden. Het Collecti.e.f 8 Maars zet haar schouders onder de nationale actie. De grootste Franstalige vakbond CNE zal een stakingsaanzegging indienen voor de staking.

Met de stakingsactie willen de vrouwen tonen dat "als de vrouwen stoppen, de wereld stopt met draaien", klinkt het bij de feministen van Collecti.e.f 8 Maars. In 2018 leidde een soortgelijke staking in Spanje ertoe dat vijf miljoen vrouwen het land platlegden.

In België hopen de organisatoren dat alle vrouwen, en iedereen wie zich vrouw voelt, in alle verschillende landsdelen van België deel zullen nemen aan de nationale stakingsactie. Op 8 maart zullen zij niet werken, geen huishouden doen, niet studeren en geen zorg meer verlenen. Zo tonen ze dat hun plaats in de maatschappij essentieel is, ondanks hun strijd voor gelijkheid. 

De focus ligt op een grote samenkomst in Brussel, maar ook lokale initiatieven worden aangemoedigd en er zullen in de weken vooraf ook heel wat sensibilisatieacties georganiseerd worden.

Dit weekend, op 26 en 27 januari, komen een honderdtal vrouwen samen om de staking en hun eisen voor te bereiden tijdens werkateliers, debatten en thematische vergaderingen. De eisen raken uiteenlopende thema's aan van werkomstandigheden tot onderwijs, emotionele steun, racisme, maar ook bescherming tegen vrouwengeweld. 

"Er zullen veel eisen tussen zitten die nog niet in partijprogramma's hebben gestaan", verzekeren de organisatoren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.