Zaterdag 08/05/2021

‘Ons kent ons’ bij topbedrijven

Bij het begin van de lente stellen de grote Belgische bedrijven traditioneel hun raden van bestuur samen. Ze putten opvallend vaak uit een heel selecte club van topmanagers, waardoor de ons-kent-onsmentaliteit weliger tiert dan ooit.

Raden van bestuur van Belgische beursondernemingen raken innig verstrengeld

BRUSSEL

Van een desintegratie van België lijkt aan de top van het bedrijfsleven geen sprake. Wel integendeel: de Vlaamse zakelijke netwerken en de Franstalige adellijke clans zoeken elkaar almaar meer op.

De Brusselse farmareus UCB droeg gisteren twee grote namen voor als nieuw lid van zijn raad van bestuur: Bert De Graeve, de CEO van staalkoordgroep Bekaert, en Alexandre Van Damme, een van de sterkhouders van biergigant AB InBev. Prins Lorenz neemt dan weer op eigen verzoek ontslag als UCB-bestuurder.

De Graeve wordt onafhankelijk bestuurder bij UCB, net als onder meer MR-politicus Armand De Decker. Van Damme komt wellicht in de raad als vertegenwoordiger van de InBev-families. Een aantal adellijke takken van de brouwersgeslacht zijn een drietal jaren geleden in het UCB-kapitaal gestapt. Van Damme zal graag gaan zitten naast Arnoud de Pret, de InBev-man die eerder al toetrad tot de raad van bestuur van UCB. Beiden kennen elkaar goed, want ze zetelen samen in de raad van bestuur van ‘hun’ AB InBev.

Nog een grote naam die je in de UCB-raad terugvindt is Thomas Leysen, ex-CEO en voorzitter van materialengroep Umicore. Ook hij komt Arnoud de Pret geregeld tegen, want de Pret zetelt ook in Umicores raad van bestuur.

De verstrengeling tussen de Vlaamse zakelijke netwerken en de Franstalige en eerder adellijk getinte clans lijkt almaar intenser te worden. Met de komst van ex-VRT-baas De Graeve komt er weer iemand met een eerder Vlaams profiel in bij UCB, naast Thomas Leysen, die ook voorzitter is van uitgeversgroep Corelio, en voorzitter Karel Boone, die bij het grote publiek vooral bekend is als sterke man van Lotus Bakeries.

De kruisbestuiving gaat trouwens in beide richtingen. Electrabelbaas Jean-Pierre Hansen, die je eerder verwacht in de Franstalige kringen rond miljardair Albert Frère, is door de federale regering aangeduid als bestuurder bij de Vlaamse bankverzekeraar KBC.

Nu zijn er ook wel beursbedrijven die hun nieuwe bestuurders vooral in eigen regio blijven zoeken. Marc Coucke, opperhoofd van farmaverdeler Omega Pharma, kiest bijvoorbeeld voor twee bekende Vlaamse koppen: Chris Van Doorslaer, CEO van het kaartenbedrijf Cartamundi, en Karel Van Eetvelt, topman van ondernemersorganisatie Unizo.

De Vlaamse en Franstalige zakelijke netwerken overlappen elkaar al langer. Oost-Vlaming Karel Boone is naast voorzitter van Lotus en UCB ook bestuurder bij Bois Sauvage, de eerder Franstalig-Brusselse holding die in het oog van een mediastorm kwam na dubieuze verkopen van Fortisaandelen. In de nasleep daarvan besliste Guy Paquot op te stappen als voorzitter. Paquot is, gezien de financiële banden tussen Bois Sauvage en Umicore, ook bestuurder bij het Umicore van Thomas Leysen.

Sinds de Fortisheisa is de bekendste bestuurder bij Bois Sauvage evenwel Luc Vansteenkiste, die verdacht wordt van betrokkenheid bij handel met voorkennis in Fortisaandelen. Vansteenkiste was tezelfdertijd bestuurder bij Fortis Bank, nu BNP Paribas Fortis. Het onderzoek loopt nog. Vansteenkiste blijft waarschijnlijk nog drie jaar langer bestuurder bij BNP Paribas Fortis. De hernieuwing van zijn mandaat wordt binnenkort voorgelegd aan de aandeelhoudersvergadering.

De West-Vlaamse ondernemer bouwde respect op als jarenlange CEO van schuimrubberproducent Recticel. Hij nam onlangs afscheid als CEO van Recticel, maar blijft alomtegenwoordig in Belgiës topbedrijven. Hij wordt niet-uitvoerend bestuurder bij Recticel - de voorzittersstoel blijft voorbehouden voor eminence grise Etienne Davignon - en wordt eerstdaags voorgedragen als voorzitter van de West-Vlaamse textielgroep Sioen.

Vansteenkiste heeft al bestuursmandaten bij voedingsbedrijf Ter Beke, dat geleid wordt door zijn goede vriend Luc De Bruyckere, en Spector, ook al jaren een bevriend bedrijf. Hij zit ook in de raad van bestuur van supermarktgroep Delhaize, net als de onvermijdelijke Arnoud de Pret.

Dezelfde namen keren dus terug. Dat de top van het Belgische bedrijfsleven vrij nauw is, blijkt ook uit het feit dat zowel Vansteenkiste als Karel Boone voorzitter zijn geweest van werkgeversorganisatie VBO en Thomas Leysen die post momenteel inneemt.

Vansteenkiste en De Pret moeten als verzamelaar van bestuurdersmandaten nauwelijks onderdoen voor kampioenen als Julien De Wilde (voorzitter Agfa en bestuurder bij Nyrstar en Telenet), Etienne Davignon (onder meer GDF Suez en Recticel) of ex-premier Jean-Luc Dehaene, die bestuurder is bij onder meer Lotus, Umicore, Thrombogenics en AB InBev en bovenal ook voorzitter is van de financiële groep Dexia.

De Pret lijkt er maar niet genoeg van te krijgen, want hij dong ook mee naar het prestigieuze Belgische bestuurdersmandaat bij beurzengroep NYSE Euronext. Maar hij moest het onderspit delven, want het is ex-KBC-baas André Bergen die vanuit de Belgische haute finance als bestuurder werd voorgedragen.

Bergen is niet de enige ex-CEO van een grote bank die na het debacle van de financiële crisis een tweede leven begint in raden van bestuur. Ook Michel Tilmant, de voormalige baas van ING, neemt deze dagen het ene bestuurdersmandaat na het andere op. De ex-bankier zetelt sinds enkele maanden namens de Belgische staat in de raad van bestuur van het Franse BNP Paribas, de moedergroep over ex-Fortis Bank. Daarnaast is Tilmant ook bestuurder bij Lhoist, een wereldleider in kalkproductie, en adviseur van Verlinvest. Dat is een investeringsvehikel van enkele InBev-families, met onder meer een participatie in drankenbedrijf Rémy Cointreau. Tilmant wordt ook voorgedragen als bestuurder bij Sofina, de beursgenoteerde holding van de familie Boël met belangen in onder meer GDF Suez, Delhaize en Colruyt. Hij vindt er in de raad van bestuur good old Etienne Davignon terug.

Davignons compagnon de route Maurice Lippens, de ex-voorzitter van Fortis, is veel beschadigder uit de financiële crisis gekomen. Eén troost: hij wordt wel weer voorgedragen als bestuurder bij GBL. Dat is de belangrijkste holding van Albert Frère.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234