Donderdag 21/10/2021

'Ons bos is geen speeltuin voor Tomorrowland'

Dancefestival Tomorrowland heeft honderdvijftig bomen gekapt in het groene recreatiedomein De Schorre voordat dat wettelijk mocht. Buurtbewoners zijn kwaad. Op vraag van de gemeente Boom zijn de werken stilgelegd.

"De ene dag kom je er ravotten, de volgende dag is het bos weg." "Ons groen moet nog maar eens wijken voor het grote festival! Maar hier leven kamsalamanders." Het is snikheet en binnen een paar uur begint een lang weekend, maar inwoners van de Bosstraat in Boom winden zich op. Hun stuk 'bos', een deeltje van groene oase De Schorre, is gehavend.

"Tussen maandag en woensdag zijn plots honderdvijftig bomen verdwenen. Gekapt om plaats te maken voor Tomorrowland, zonder overleg met de buurt", zegt Karl Fret, buurtbewoner en lid van Groen Boom. "Ook mijn kleuters zijn er niet goed van", vertelt kleuterjuf Marijke Cobben. "Wij komen hier altijd spelen en ravotten en nu is het hier een woestenij en komt er beton bij."

Wat verderop gaapt inderdaad een lege plek in het groen. Vrachtwagens rijden af en aan. 'Hier komt een groenbeleving! Met een groentheater en ruimte voor urban sports in duurzaam beton', zo staat op de grote banners rond het gekapte bos. Aan de overkant zijn vrachtwagens en kranen aan het werk om het terrein voor te bereiden op twee weekends festival.

"Groenbeleving? Dit was een zalig stukje wild bos. De Schorre wordt stilaan het privéspeelplein van Tomorrowland", zegt buurtbewoner Bram Thiry. "Wij zijn niet tegen dit festival. Maar ze vreten dit bos steeds meer op en nu lichten ze ons zelfs niet meer in. Dat is illegaal."

Vervuiling

Dat blijkt te kloppen, al is het verhaal genuanceerd. De bomen mochten gekapt worden, zij het pas een maand later. Van de provincie Antwerpen had het festival in maart toelating gekregen om op het domein te bouwen. Het gaat om een klein 'groen amfitheater en verharde pleinen voor skaters en BMX'ers. Zo'n 150 bomen moesten weg.

Maandag kreeg ID&T, het bedrijf achter Tomorrowland, van de gemeente Boom de vereiste bouwvergunning met een positief advies van het Agentschap Natuur en Bos, waardoor de organisator de bomen mag kappen.

Want De Schorre, hoe lieflijk ook, ligt op oude storten die gesaneerd moeten worden. "Dit deel van het domein was zeer ontoegankelijk en ook onveilig door de vervuiling. Vroeger liep daar een mountainbikeroute en die hebben we omwille van de volksgezondheid op advies van OVAM moeten verleggen", zegt Hilde Verhelst van de Provincie Antwerpen.

Dat verleden betekent bovendien dat de erg jonge bomen hier van mindere kwaliteit zijn. Omdat ID&T in ruil voor de ingrepen belooft om boven de wettelijk verplichte compensatie nog eens 750 hoogwaardige bomen zoals eiken opnieuw te planten tegen volgende lente, ziet Natuur en Bos netto winst voor de natuur.

"Jammer genoeg hebben de buurtbewoners te weinig info gekregen", zegt Verhelst. "Uiteindelijk zal maar 3 procent van de 75 hectare van het hele domein hier 'verhard' zijn." Ook bij De Schorre zijn ze tevreden: "De natuur zal beter toegankelijk zijn én er zal meer natuur zijn", zegt woordvoerster Kathleen Vandendriessche.

Te vroeg gekapt

Maar de bomenkap startte dus te vroeg, zonder dat de bewoners op de hoogte waren. De wrevel in en rond de Bosstraat is groot. Thiry: "Maandag was de vergunning er, woensdag waren de bomen weg. Dat terwijl de wet verplicht 35 dagen in te lassen om omwonenden de kans te geven bezwaar in te dienen."

De gemeente Boom legde woensdag wel de werken stil. Bij Tomorrowland klinkt berouw. "Een miscommunicatie", zegt woordvoerster Debby Wilmsen.

"We begrijpen de boze reacties. We zijn zo druk met het festival bezig dat we iets te enthousiast meteen opdracht tot kappen hebben gegeven en de buurt niet ingelicht hebben. We zullen de communicatie nu beter verzorgen."

Wilmsen benadrukt dat Tomorrowland 8,5 miljoen euro investeert tijdens de duur van het huurcontract hier. De provincie Antwerpen betreurt de bouwovertreding en stelt ID&T nu in gebreke omdat de procedure met 30 dagen niet is gerespecteerd. "Wij beschouwen dit als een fikse waarschuwing", zegt Wilmsen.

De omwonenden reageren smalend. Terwijl ze oververhitte kleuters in bedwang houdt, zegt Cobben: "Moeten wij echt geloven dat ze daar de regels niet kennen? Ze wilden dit er snel doorduwen en een boete nemen ze er makkelijk bij."

'Never divided, stand united', zo staat gegrift in de spectaculaire houten brug die Tomorrowland-organisator ID&T hier aanlegde. Maar tussen de kamsalamanders zullen nog veel good vibes nodig zijn om de plooien tussen de dancereus en zijn buren weer glad te strijken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234