Woensdag 08/02/2023

AnalyseScholen

Onrust over scholen: onderwijsveld begint vandaag aan cruciaal overleg

Moeten de maatregelen in scholen strenger? Daarover zit het onderwijsveld vandaag samen. Beeld Koen Verheijden
Moeten de maatregelen in scholen strenger? Daarover zit het onderwijsveld vandaag samen.Beeld Koen Verheijden

Kinderen vanaf tien jaar zouden volgens experts best een mondmasker dragen op publieke plaatsen. Maar of ze dat ook in de klas moeten, daar is geen consensus over. Ondertussen verhoogt de Britse variant de druk op het onderwijs. Hebben we nood aan strengere regels?

Cathy Galle

De onderwijsvakbonden, -koepels en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zitten vandaag opnieuw samen. De vraag die op tafel ligt: zijn de huidige maatregelen voor onze scholen nog voldoende of is er meer nodig, nu de Britse variant ook in scholen opduikt?

Bij ons staat het openhouden van de scholen nog altijd niet ter discussie. Daar zijn zowel vakbonden, koepels als de minister het roerend over eens. Wel vragen vooral de vakbonden om extra maatregelen om het voor kinderen en personeel veilig te houden. Zoals de mondmaskerplicht voor kinderen in het vijfde en zesde leerjaar. Vooral de socialistische vakbond ACOD pleit daar al geruime tijd voor. Ook de andere spelers zijn niet noodzakelijk tegen, al moet die verplichting volgens hen dan wel voor de hele maatschappij gelden.

Geen consensus

Maar de Risk Assessment Group (RAG), gevraagd om advies, denkt daar toch anders over. De expertengroep adviseert om de leeftijd waarop mondmaskers dragen op de plaatsen waar dat nu verplicht is te verlagen van 12 naar 10 jaar. Maar of die ook in de klas nuttig zijn, daar vond de RAG geen consensus over. Sommige experten waren voor, omdat er in heel wat klassen niet genoeg geventileerd kan worden. Andere vonden dan weer dat de voordelen niet opwegen tegen de nadelen.

Bij ACOD hebben ze het moeilijk met dat advies. “Hoe effectief kan dat zijn?” vraag Nancy Libert van het ACOD zich af. “In een klas waar leerlingen zes uur samenzitten, niet altijd ver genoeg van elkaar en de leerkracht kunnen blijven, en de ruimte niet altijd voldoende geventileerd kan worden, moet het niet. Maar bij de bakker, waar je vijf minuten binnen bent, moet het dan wel. Waar slaat dat op?”

Minister van Onderwijs Ben Weyts laat weten dat hij vandaag een voorstel op tafel zal leggen. Beeld Photo News
Minister van Onderwijs Ben Weyts laat weten dat hij vandaag een voorstel op tafel zal leggen.Beeld Photo News

De RAG stelt in haar advies wel nog een aantal andere extra maatregelen voor die het onderwijs kan invoeren. Zoals het verbieden van indoorsport- en kunstactiviteiten met grote groepen kinderen. En het verscherpen van de quarantaineregels. Kinderen jonger dan 12 die naast een besmet kind in de klas of de refter zaten, moeten volgens de RAG voortaan ook als hoogrisicocontact beschouwd worden. Wat dus wil zeggen dat die kinderen ook in quarantaine moeten en getest moeten worden. Om dat zoveel mogelijk te vermijden, wijzen de experten op het belang van vaste zitplaatsen.

Impact op welzijn

Het onderwijsveld begint vandaag dus aan een cruciaal overleg. Naast de mondmaskers en de nieuwe aanbevelingen van de RAG, ligt ook nog altijd de verlenging van de krokusvakantie, al of niet in de vorm van een week afstandsonderwijs voor alle kinderen, op tafel. Daarover moet vandaag uitsluitsel komen, want zowel scholen als ouders moeten de tijd hebben om zich daarop voor te bereiden.

De neuzen staan nog altijd behoorlijk in dezelfde richting, al zijn nu alle ogen vooral op de virologen, die mee aan tafel zitten, gericht. Als zij menen dat een verstrenging aan de orde is, dan zal die er ook komen, laten bonden en koepels weten.

“Uiteraard zijn we bezorgd over de nieuwe ontwikkelingen en volgen we alle nieuwe elementen op de voet, zoals de testen die gebeuren in Houthulst, Edegem en Kontich”, zegt Pieter-Jan Crombez, woordvoerder van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. “Maar als je kijkt naar de impact op het welbevinden en de leerprestaties van onze kinderen, dan kunnen we niet anders dan blijven hameren op het openhouden van onze scholen zolang het veilig kan.”

Ook het GO! benadrukt dat scholen openhouden een prioriteit is, maar als experten aangeven dat dat niet kan of dat er nieuwe maatregelen nodig zijn, dan zullen ze die toepassen.

Minister Weyts zelf, die gisteren een hele dag aan tafel zat met de virologen, laat nog weten dat hij vandaag een voorstel op tafel zal leggen, maar wou daarover nog niet in zijn kaarten laten kijken.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234