Dinsdag 22/06/2021

Onderwijs

Onrust over nieuwe eindtermen: "De lat wordt lager gelegd"

OESO-onderwijstopman Dirk Van Damme maakt zich zorgen over wat leerlingen in de toekomst zullen moeten leren. Beeld ANP
OESO-onderwijstopman Dirk Van Damme maakt zich zorgen over wat leerlingen in de toekomst zullen moeten leren.Beeld ANP

Dirk Van Damme, onderwijstopman van de OESO, luidt de alarmbel. Hij maakt zich zorgen over de nieuwe eindtermen, die het minimum vastleggen dat een groep leerlingen moet kennen. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) bevestigt dat zij bezorgde signalen heeft gekregen.

“Erg verontrustende signalen uit de commissie die de eindtermen voorbereiden”, schrijft Van Damme, die niet bereikbaar was voor verder commentaar, op Twitter. “De lat wordt erg laag gelegd, door merkwaardige coalitie van netten die de vrijheid voor leerplannen (overzicht van de leerstof dat doorgaans wordt gemaakt door de onderwijskoepels en -netten, RA) willen maximaliseren, en experten die menen dat de lat laag leggen goed zou zijn voor gelijke kansen.”

Vlaams Parlementslid Jo De Ro (Open Vld) zet de waarschuwing van Van Damme kracht bij en geeft aan dat het Vlaams Parlement de uitwerking van de eindtermen nog kan afkeuren. “Vanuit de commissies voor Nederlands en vreemde moderne talen heb ik van experten dezelfde signalen gekregen. Zo zou in de eerste graad niet langer A2 (het op een na laagste Europese referentieniveau, RA), maar A1 plus worden gevraagd. Wat dit betekent? Voor Engels of Frans zou in het eerste jaar van het middelbaar geen verleden tijd meer worden aangeleerd. De teneur is dat de lat wat lager wordt gelegd. Maar dat is niet de beweging die wij verwachten. We moeten de lat nu hoog genoeg leggen.”

Bewaken

Het debat over de eindtermen loopt al enkele jaren. Eind oktober kwam de Vlaamse regering tot een akkoord over wat leerlingen in grote lijnen moeten leren. De concrete invulling daarvan, de ontwikkeling van de eindtermen, vindt sinds eind vorig jaar plaats in zeven zogeheten ontwikkelcommissies. Daarin zetelen vertegenwoordigers van de verschillende onderwijskoepels, vakleraren en experten. De cruciale vraag die er voorligt, is hoe minimaal het minimum wordt ingevuld. Anders gesteld: hoe minimaler, hoe meer vrijheid voor de koepels om er een eigen invulling aan te geven.

“Ik herken dit niet”, zegt Lieven Boeve, die als topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen oproept tot sereniteit. “Dit is stemmingmakerij. We kunnen best afwachten tot het eindresultaat er ligt.” Ook het Gemeenschapsonderwijs (GO!) spreekt Van Damme tegen. “Wij maken deel uit van de ontwikkelcommissies en willen het ambitieniveau absoluut bewaken”, zegt afgevaardigd bestuurder Raymonda Verdyck. “De lat mag niet te laag worden gelegd.”

Kritisch

Oorspronkelijk was het de bedoeling om de nieuwe eindtermen, die op 1 september 2019 samen met de modernisering van het secundair onderwijs moeten ingaan, voor Pasen te presenteren. Nu mikken de commissies op een finish voor de zomervakantie, zo klinkt het bij verschillende betrokkenen. In de wandelgangen valt te horen dat juist daarom het zwartepietenspel losbarst. “Wij willen een hanteerbare hoeveelheid eindtermen en het is juist dat dit voor een aantal experten en een aantal politici niet ver genoeg gaat”, zegt een onderwijsbestuurder. “Er wordt sowieso vanuit de N-VA kritiek op de koepels verwacht. Zij zullen waarschijnlijk stellen dat het ambitieniveau niet hoog genoeg is.”

De N-VA geeft alvast aan dat er “kritisch” zal worden gekeken naar de nieuwe doelen. “Wij zullen in elk geval kritisch kijken naar de nieuwe minimumdoelen uit die commissies”, zegt onderwijsspecialist Koen Daniëls. “Minimumdoelen die ambitieus zullen moeten zijn of niet zijn.”

Crevits wijst erop dat de eindtermen nog tot bij het Vlaams Parlement moeten komen, maar bevestigt de boodschap van Van Damme. "Het is spijtig dat een tweet gaat escaleren. Ik moet wel bevestigen dat ik uit bepaalde ontwikkelcommissies, talen is een goed voorbeeld, signalen heb gekregen dat er zorgen bestaan over het ambitieniveau", verklaarde Crevits in het Vlaams Parlement. "Wij hebben contact opgenomen en samen afgesproken dat de lat hoog moet liggen. Ik heb vertrouwen in hun werk en heb geen reden om aan te nemen dat men geen rekening zal houden met de gemaakte opmerkingen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234