Vrijdag 31/03/2023

NieuwsVaticaan

Onrust onder medewerkers Vaticaan over loonsverlaging: ‘Kijk eens naar de managers’

Paus Franciscus. Beeld ANP
Paus Franciscus.Beeld ANP

Medewerkers van de Heilige Stoel beklagen zich in een open brief tegen de salarisverlaging van eerder dit voorjaar. Paus Franciscus voerde de maatregel in om de door de pandemie misgelopen inkomsten op te vangen, maar volgens de briefschrijvers richt hij zijn pijlen op de verkeerde groep.

Rosa van Gool

‘Waarvoor betalen we? Voor de kas voor de armen, voor het verhogen van de salarissen van seculiere managers, of voor peperdure externe adviseurs die zij vaak gebruiken?’ Met die melodramatische vraag beklaagt een onbekend aantal Vaticaanse werknemers zich tegenover de paus, met wie zij in gesprek willen over hun recente salarisverlaging.

De kerkleider besloot in maart om met 10 procent in de salarissen van kardinalen te snijden. Volgens persbureau Reuters verdienen de kardinalen die in het Vaticaan of Rome wonen tussen de 4.000 en 5.000 euro per maand, bovenop tal van andere privileges. Lagere geestelijken moeten, afhankelijk van hun positie, tussen de 3 en de 8 procent inleveren. Voor alle werknemers wordt het salaris de komende twee jaar bevroren, behalve voor mensen in de drie laagste schalen.

Maar volgens de boze briefschrijvers kijkt de paus met zijn bezuinigingsbeleid de verkeerde kant op, zolang er zoveel geld verspild wordt aan andere zaken. Vooral de seculiere managers moeten het ontgelden in de open brief, waarvan nog niet duidelijk is wie en hoeveel mensen hem onderschrijven. Volgens Italiaanse media zou het document afkomstig zijn van seculiere medewerkers, die hun eigen leidinggevenden daarmee niet bepaald sparen.

‘Ze wonen in prachtige appartementen in de beste buurten van Rome zonder huur te betalen’, klagen de schrijvers. Bovendien zouden ze een salaris krijgen dat varieert van 6.000 tot 10.000 euro per maand, met uitschieters tot 25.000 euro. Om nog maar te zwijgen over hun persoonlijke medewerkers, privégebruik van de Vaticaanse auto’s, kortingen en onkostenvergoedingen.

Begrotingstekort

Door de lange museumsluiting zag het Vaticaan tijdens de pandemie zijn belangrijkste bron van inkomsten – toerisme – opdrogen. Het ministaatje kampt met een begrotingstekort van 50 miljoen euro over vorig jaar, op een begroting van ongeveer 310 miljoen euro. Paus Franciscus koos voor de salarisverlagingen om de banen van het ondersteunend personeel, zoals schoonmakers en administratief medewerkers, in stand te kunnen houden.

‘Het echte probleem is dat het Vaticaan gebaseerd is op een systeem van privileges, dat schadelijk is voor de economie én de reputatie’, klagen de briefschrijvers. Ze vragen de salarissen van de managers mee te nemen in de bezuinigingsronde.

Volgens de paus zou zijn beleid “proportioneel en progressief” worden, maar de klagers vinden dat hij deze groep daarbij te veel heeft ontzien. Franciscus, die zelf geen salaris voor zijn werk krijgt en gewoonlijk vooropgaat in de strijd tegen verspilling en decadentie in het Vaticaan, heeft nog niet op de brief gereageerd.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234