Maandag 22/07/2019

Brussel

Onregelmatigheden bij Brusselse brandweer

Een Brusselse brandweerman bij de brand van een wafelfabriek in Vorst in november. Beeld BELGA

Een rapport van het Rekenhof brengt onregelmatigheden aan het licht bij de openbare aanbestedingen van de Brusselse brandweer. Er hangen donkere wolken boven de brandweerlui, die hun eigen uniform moesten wassen, door onbetaalde facturen bij de wasdienst.

De Brusselse brandweer is eigenlijk de Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp (DBDMH), goed voor een duizendtal spuitgasten en 200 man administratief personeel. De Dienst staat in voor 24 gemeenten en heeft een jaarbudget van 80 miljoen euro. 

De kranten La Dernière Heure en La Libre Belgique brachten uit dat een audit van het Rekenhof aantoont dat de brandweer niet volgens het boekje koopt. Het rekenhof nam de aanbestedingen tussen 2012 en 2015 onder de loep, voor een bedrag van 9,2 miljoen euro. 

Bij 60 van de 138 onderzochte contracten speelde de concurrentie blijkbaar niet en voor 50 contracten daarvan is er geen enkele verantwoording waarom voor een bepaalde bieder gekozen is. 

Een openbare aanbesteding is pas verplicht vanaf een bepaald bedrag, maar DBDMH heeft enkele grote bedragen opgesplitst om niet aan die verplichting te voldoen. Zoals voor de aankoop van hun uitrusting en het rollend materieel. 

Even goed zijn er grote contracten toegekend zonder openbare aanbesteding, wat onwettig is. Dat was bijvoorbeeld het geval voor de aankoop van brandstof, goed voor 1,36 miljoen euro, of de gas- en elektriciteitscontracten, nog eens 2,5 miljoen euro. Telkens ging het contract naar één leverancier, zonder dat andere spelers konden meedingen.

Volgens directeur-generaal Thierry Mercken is dat niks nieuws, zo zei hij aan de lokale nieuwszender BRUZZ. “Er zijn al jaren problemen en iedereen weet dat." Eenzelfde geluid klinkt bij de bevoegde minister Cécile Jodogne (DéFI), die stelt dat de problemen vooral betrekking hebben op de periode van haar voorganger. Sinds ze in 2014 aan het roer kwam is ze bezig met "een grondige hervorming".

Vuile was

Jodogne zal zich dinsdag moeten verdedigen in de Commissie Binnenlandse Zaken. MR-fractieleider Vincent De Wolf wil echter een bijzondere commissie oprichten en ook de andere oppositiepartijen hebben zich bij die vraag aangesloten.

"Dit dossier is het bewijs dat het werk op vlak van deugdelijk bestuur in de Brusselse instellingen nog lang niet af is”, zegt Liesbet Dhaene, Brussels parlementslid voor de N-VA. "De Brusselaar heeft recht op volledige transparantie in dit dossier.” 

De problemen bij de brandweer slepen al langer aan. In november moesten de brandweerlui hun uniform thuis wassen, nadat het bedrijf dat die was normaal gezien doet, dienst weigerde. De Brusselse brandweer had het bedrijf al sinds april niet meer betaald.

In 2014 gingen de spuitgasten een aantal keren in staking. Ze verbrandden toen onder andere een pop die toenmalig directeur-generaal Chantal Jordan voorstelde. Na een aanhoudende strijd is Jordan in 2015 vertrokken, om aan te treden als adjunct-kabinetschef voor minister-president Vervoort (PS). Haar opvolger, Thierry Mercken, is ook een politieke benoeming door de PS.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden