Woensdag 04/08/2021

'Onmenselijke praktijken duiken op in het profvoetbal'

Sporta trekt aan alarmbel: interim-spelers, collectief ontslag...

Eigen berichtgeving

Brussel

Frank Buyse

Ellendig vak, dat van profvoetballer. De spelers van Eendracht Aalst moeten per week en via een interim-kantoor hun geld ontvangen, spelers van RWDM schakelen een advocaat in om achterstallige lonen te krijgen en bij tweedeklasser Zuid-West werden in de afgelopen dagen in één keer twaalf contractspelers ontslagen. "Twaalf spelers in één keer zomaar op straat. Dat is historisch, nooit eerder meegemaakt." Marcel Van Mol zucht diep. "Het kan niet blijven duren. De bond moet dringend een structurele oplossing zoeken."

Marcel Van Mol spreekt namens Sporta, dat zich al zeven jaar bekommert om de belangen van professionele voetballers in dit land. Intussen is meer dan de helft van alle profvoetballers lid van de vakvereniging, maar volgens Van Mol wordt momenteel nogal gesold met de rechten van de profvoetballers in België. Van Mol: "Het wordt hoog tijd dat de bond zijn reglementering aanpast aan de wettelijke bepalingen. Wanneer een bedrijf in vereffening gaat, kun je als werknemer nog een ontslagvergoeding vorderen, kun je zelfs nog terugvallen op het fonds voor sluiting van ondernemingen. Voor profvoetballers geldt dat niet. Clubs mogen wel naar hartelust overgaan van vzw naar nv of omgekeerd. Terwijl ik vind dat een professionele voetbalclub nooit het statuut van vzw mag hebben, altijd een nv of bvba moet zijn. Het wordt één grote chaos. Dat kan nooit de bedoeling zijn geweest van de invoering van het decreet van '78 (dat spelers meer vrijheid moest garanderen, FB)."

Afgelopen weekend ontsloeg tweedeklasser Zuid-West in één keer twaalf contractspelers: drie Belgen en negen buitenlanders. Sommigen vreesden met hun gezin zomaar uit hun appartement te worden gezet. Van Mol vertrouwt het niet, is ook bang dat de club de financiële implicaties van de ontslagen niet zal dragen, "Sustronck (voorzitter van de club en advocaat, FB) kennende". De spelers zijn allen werknemers met een contract van bepaalde duur; een rechtmatige ontslagvergoeding hangt af van hun verdiensten per jaar. Van Mol: "Dat zijn allemaal heel ingewikkelde berekeningen. De een heeft recht op zes maanden, de ander op acht, nog een ander op twaalf. Ik kan je bijvoorbeeld zeggen dat een voetballer die zo'n 89.000 euro (3,6 miljoen frank) per jaar verdient, recht heeft op een ontslagvergoeding van 24 maanden."

Van Mol vindt dat de clubs nu onbeschaamd misbruik maken van het decreet van '78. "Vanuit Sporta hebben wij altijd gezegd dat het contract van bepaalde duur altijd moet worden gerespecteerd. Als men het dan toch opzegbaar wil maken, dan moet dat voor beide partijen gelden. Het kan niet zijn dat een club zomaar spelers kan en mag ontslaan, maar dat een speler niet zelf kan opstappen. Dat is nu niet het geval. Vergeet niet dat een voetballer die stempelt vaak maar 620 euro (25.000 frank) krijgt. Dat kan dus allemaal niet, dat wordt onmenselijk."

Hij doet dringend een oproep naar de voetbalbond om een structurele oplossing te zoeken. "Want op die manier worden profvoetballers los wild. We hebben een goede relatie met de bond en met de Profliga, maar het is duidelijk dat de reglementering achterna hinkt. En elke club in financiële problemen zoekt en vindt wel advocaten die de juiste juridische gaatjes vinden. (Schamper) Sustronck was ook op het laatste paritair comité, waar iedereen akkoord was dat er een nieuwe CAO moet komen."

Marcel Van Mol: 'Twaalf spelers in één keer zomaar op straat. Dat is historisch, nooit eerder meegemaakt'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234