Zaterdag 10/06/2023

NieuwsGezondheid

Onlinetool ‘Game(L)over’ helpt jongeren met riskant gameprofiel, en hun ouders

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

De Druglijn heeft een onlinetool ontwikkeld die jongeren en hun ouders helpt om een evenwicht te vinden tussen gamen en andere activiteiten. ‘Game(L)over’ is woensdag gelanceerd om te voorkomen dat het spelen van videospelletjes bij jongeren ten koste gaat van school, familie, vrienden, sport.

Redactie

Videogames zijn niet alleen ontspannend, maar ook leerrijk. Spelers trainen hun ruimtelijke inzicht, concentratie, reactiesnelheid en oog-handcoördinatie. En afhankelijk van het spel scherpen ze er bijvoorbeeld ook hun taalvaardigheid of geschiedeniskennis mee aan, legt het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD) in een mededeling uit. Bovendien houden heel wat mensen via onlinegames contact met vrienden over de hele wereld.

Maar volgens een enquête van het VAD bij leerlingen vertoont een op de tien ondervraagden mogelijk risicogedrag. “We hoeven jongeren niet van het gamen weg te houden, maar we kunnen hen wel helpen om er gezond mee om te gaan”, zegt Katleen Peleman, directeur van VAD/De Druglijn, in de mededeling. “We kunnen hen ondersteunen om zelf de juiste grens te trekken: welke plek mag het gamen in mijn leven innemen? De ouders hebben daarbij ook een rol te spelen, en ook hen kunnen we daarin versterken.”

Elke jongere die riskeert het game-evenwicht kwijt te raken, kan zelfstandig aan de slag op www.gamelover.be. Elke ouder die zich zorgen maakt over het videospelgedrag van zijn kind(eren), zal in de ouderzone advies vinden waar hij of zij mee verder kan. De website onderstreept de invloed die ouders hebben en helpt hen om betrokkenheid te tonen en grenzen te stellen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234