Woensdag 15/07/2020

Onlineredactie Concentra breekt met persbureau Belga

Eigen nieuwsagentschap Actuanet moet websites van nieuws voorzien

Mediagroep Concentra doet voor de berichtgeving op haar websites, gva.be en hbvl.be, al drie weken geen beroep meer op het nieuwsagentschap Belga. De negen journalisten van Actuanet schuimen voortaan zelf het internet af op zoek naar nieuws.

Door Pieter Dumon

BRUSSEL l Volgens Concentra, het mediabedrijf dat de kranten Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg uitgeeft, is Belga niet alleen te duur, ze leveren ook te weinig celebritynieuws en hebben geen aandacht voor nieuwe ontwikkelingen op technologisch vlak.

"Het is in de eerste plaats ons doel om zoveel mogelijk mensen naar onze sites te lokken", vertelt Hans Cardyn, die bij Concentra verantwoordelijk is voor de twee nieuwssites van de groep. "Maar als we bij de nieuwsberichten die Belga ons aanlevert, blijven hangen, lukt dat niet. Alle andere grote nieuwssites zijn ook op Belga geabonneerd en dus zie je overal dezelfde nieuwtjes opduiken. Wij willen ons onderscheiden van de concurrentie en we hopen dat met de oprichting van Actuanet te kunnen doen." Dat Actuanet is een eigen nieuwsagentschap waar op dit moment negen journalisten voor werken. Die surfen constant op het internet op zoek naar nieuws. Voor binnenlands nieuws gaan ze bij concurrerende krantensites te rade, het celebrity- en buitenlands nieuws gaan ze op buitenlandse sites halen. "En voorlopig werkt dat perfect", legt Cardyn uit. "Neem nu het berichtje over de lancering van bh's voor kleine meisjes dat we vorige week brachten. Een van onze redacteurs vond dat op de site van The Sun en heeft dat, met bronvermelding natuurlijk, op onze site geplaatst. Eén dag later stond datzelfde bericht in Het Laatste Nieuws. Het duidelijkste bewijs dat we nu ander nieuws brengen dan onze concurrenten."

Al bestaat nu natuurlijk het gevaar dat nieuws dat door Belga wordt verspreid niet meer zo snel zijn weg vindt naar de sites van Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen. "Klopt", zegt Cardyn. "Het nieuws over de geboorte van Eléonore bijvoorbeeld hadden wij net iets later dan onze concurrenten. Maar is dat zo'n ramp? Ik denk het niet."

Bij Belga zijn ze zeer ontstemd over de gang van zaken bij Concentra. "Dat een redactie beslist om geen Belgaberichten meer te gebruiken, is hun zaak", reageert directeur Egbert Hans. "Maar als je dat beweert, dan moet het ook kloppen. Wij screenen nauwgezet wat op internet verschijnt en dat leert ons dat er toch nog heel geregeld Belgaberichten op de Concentrasites verschijnen." En Hans heeft nog bedenkingen. "Ik kan me niet inbeelden dat de kranten waar de Concentrajournalisten hun nieuws gaan sprokkelen dit zomaar zullen toelaten." Ook in de kritiek op zijn agentschap kan de Belgadirecteur zich niet vinden. "Wij zitten heel geregeld met onze klanten samen om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. Als ze bij Concentra meer infotainment willen, dan moeten ze ons dat maar vragen. Wij brengen momenteel trouwens een pak meer van dat showbizznieuws dan vroeger. We doen wat we kunnen, maar voor berichtgeving over bepaalde, heel specifieke onderwerpen zullen nieuwsredacties toch nog altijd eigen journalisten moeten inzetten."

Komt er een nieuwe prijsafspraak nu een deel van de Concentraredactie geen beroep meer doet op Belga? "Dat lijkt me heel onwaarschijnlijk", reageert Hans. "Niet alleen liggen die prijsafspraken voor langere tijd vast, het is voor ons ook onmogelijk om te controleren welk deel van de redactie wel en welk deel geen toegang heeft tot Belga."

Bij de redactie nieuwe media van De Persgroep, verantwoordelijk voor de sites hln.be en demorgen.be, zijn ze ook niet echt enthousiast over het Concentraproject. "In principe hebben we er geen probleem mee dat andere sites ons nieuws overnemen, zolang ze de bron maar correct vermelden", vertelt Koen Hellemans. "Maar als een concurrerende krant dat doet, ligt dat toch iets gevoeliger. Het lijkt me ook een eigenaardige strategie. Bezoekers van die sites zullen toch ook merken dat al het nieuws ergens anders gepikt is?" In de kritiek op Belga kan Hellemans zich voor een stuk vinden. "Belga is inderdaad duur. Maar ik vrees dat je, wat binnenlands nieuws betreft, gewoon niet zonder hen kan."

Egbert Hans (directeur Belga):

Wij zien dat er toch nog heel geregeld Belgaberichten op de Concentrasites verschijnen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234