Donderdag 24/09/2020

Update

Onkelinx: "Mayeur heeft mij nooit gesproken over Samusocial"

Laurette Onkelinx in de onderzoekscommissie Samusocial van het Brussels parlementBeeld BELGA

Laurette Onkelinx heeft in de onderzoekscommissie getuigt dat niemand in de Brusselse PS haar ooit heeft aangesproken over Samusocial of de daklozenzorg, ook Yvan Mayeur niet. "Er bestaan duidelijk veel fantasieën over mijn partij." Onkelinx antwoordde ook op vragen over de rol van haar echtgenoot en dochter bij Samusocial.

Onkelinx is voorzitter van de PS in Brussel en stond bekend als een goede kennis van Yvan Mayeur, voormalig Brussels burgemeester en aftredend bestuurslid bij Samusocial. Haar echtgenoot Marc Uyttendaele trad in het verleden geregeld op als advocaat voor Samusocial en voor (leden van) de raad van bestuur van de organisatie. Haar dochter heeft enkele jaren gewerkt bij Samusocial.

Vorige week maakte Onkelinx bekend dat ze stopt als fractieleider in de Kamer, en ten laatste met de verkiezingen in 2019 stopt als parlementslid en als voorzitter bij de PS in Brussel. In de onderzoekscommissie van het Brussels parlement stelde ze dat haar afscheid van de politiek geen schuldbekentenis is, maar een beslissing die ze geleidelijk heeft genomen na een carrière van 30 jaar.

Onkelinx maakte er ook een punt van dat ze nooit met Mayeur heeft gesproken over daklozenzorg of Samusocial in het bijzonder. Niemand bij de Brusselse PS-afdeling heeft het onderwerp ter sprake gebracht, al kende Onkelinx wel de spanningen tussen de organisatie, de stad Brussel en het Brussels Gewest. 

"Het was niet aan mij als voorzitter van de Brusselse afdeling om dat op te lossen", zei Onkelinx. "Als alle partijen me hadden gevraagd om tussen te komen, had ik dat wel gedaan." 

Verschillende commissieleden vonden het vreemd om te horen dat ze als voorzitter van de Brusselse PS nooit over Samusocial is aangesproken. "Dit is een onwaarschijnlijke getuigenis", zegt Arnaud Verstraete (Groen). "De Brusselse PS-top praat dus niet met elkaar over zulke dingen? Dat kan ik me niet voorstellen." 

Na aandringen van commissieleden repliceerde Onkelinx dat er "duidelijk veel fantasieën bestaan over de PS".

Familiezaken

Onkelinx kreeg ook vragen over de tewerkstelling van haar dochter bij Samusocial en over de rol van haar echtgenoot. 

"Ik kan bij deze bevestigen dat Marc Uyttendaele inderdaad mijn echtgenoot is", zei Onkelinx met een knipoog. "Hij houdt zich als advocaat aan zijn beroepsgeheim en ik ondervraag hem ook niet."

Over haar dochter was Onkelinx emotioneler. Bronnen bij Samusocial hadden in juni aan De Morgen verteld dat ze haar nooit zagen bij Samusocial. "Ik zag haar twee keer. Ze zat telkens champagne te drinken". 

Laurette Onkelinx hamerde erop dat het geen fictieve job was. Haar dochter heeft gewerkt bij Samusocial van oktober 2011 tot mei 2013. "Ze verdiende er 1031 euro bruto per maand", zegt Onkelinx. Ze beschrijft wat haar dochter deed in de opvang van daklozen en sluit af met een krop in de keel: "Ik ben trots op haar en dat weet ze."

Laurette Onkelinx in de onderzoekscommissie Samusocial van het Brussels parlementBeeld BELGA

Visit Brussels in het vizier

Alain Maron (Ecolo) wou weten hoe het komt dat er giften zijn van Visit Brussels aan Samusocial, omdat Onkelinx voorzitter is van de raad van bestuur van Visit Brussels.

Bij elk ticket dat iemand koopt voor een evenement bij Visit Brussels kan die kiezen voor een donatie aan Samusocial. "Die afspraak bestaat van voor ik bij Visit Brussels ben", zei Onkelinx. "Ik ga een rapport vragen aan de directie om te achterhalen hoe deze afspraken zijn tot stand gekomen."

Voor Laurette Onkelinx was Alain Hutchinson (PS) voorzitter van Visit Brussels. Als Brussels staatssecretaris voor Sociale Huisvesting was Hutchinson betrokken bij de opstart van Samusocial. Ook zijn dochter heeft een tijd bij Samusocial gewerkt en werkt nu voor Visit Brussels.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234