Donderdag 14/11/2019

Gezondheid

Ongezonde voeding is dodelijker dan roken: ‘Hopelijk is dit een wake-upcall’

Beeld ANP

In 2017 zijn wereldwijd 10,9 miljoen mensen gestorven door ongezonde voeding. Dat ontnuchterende cijfer wordt naar voren geschoven in een van de meest uitgebreide studies naar gezondheidseffecten ooit. ‘Hopelijk is dit de wake-upcall die beleidsmakers nodig hebben.’

Groente, fruit, volle granen, noten. We weten dat ze bij een gezond dieet horen, maar we eten ze nog steeds onvoldoende. Dat stellen onderzoekers vast in wat de Global Burden of Disease Study wordt genoemd. Daarin worden de eetgewoonten van 195 landen in kaart gebracht. De studie bevestigt nog eens hoe erg de mens aan verzadigd vet, suiker en rood en bewerkt vlees verslingerd is. Een op de vijf sterfgevallen wereldwijd – goed voor bijna 11 miljoen – blijkt aan het eten van zulke ongezonde producten te wijten. Ter vergelijking: tabak werd in diezelfde periode in verband gebracht met zo’n 8 miljoen overlijdens. “Een slecht dieet is verantwoordelijk voor meer doden dan elke andere risicofactor”, zegt Christopher Murray, een van de auteurs. “Onze bevindingen tonen aan dat het menselijk dieet dringend moet verbeteren.”

In de studie worden landen in een lijstje gegoten. In Israël wordt, met 89 op 100.000 mensen, het minst aantal doden gelinkt aan slechte eetgewoonten. Daarna volgen Frankrijk en Spanje. België blijkt in West-Europa een middenmoter, met tussen de 105 en 142 ‘diet-related deaths’ op 100.000 mensen.

 Gezond toegankelijker maken

Loes Neven van het Vlaams Instituut Gezond Leven is niet verrast. “De nieuwe voedingsdriehoek sluit perfect aan bij het dieet dat deze studie voorschrijft.” Ze hoopt dat de studie “de wake-upcall is die beleidsmakers nodig hebben”. Zij moeten volgens haar gezond eten veel toegankelijker maken. “Nu is het nog altijd makkelijker en goedkoper om een zakje chips te kopen dan een zakje gesneden fruit.” 

Dat beaamt ook Stefanie Vandevijvere van Sciensano, het vroegere Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. “Uit de jongste voedselconsumptiepeiling blijkt dat de Belg gemiddeld 30 procent van zijn dagelijkse energie uit ultrabewerkte producten haalt.” Junkfood, met andere woorden. “We hebben echt meer overheidsinterventies nodig.” Ze wijst naar taksen op ongezonde voeding, het aan banden leggen van marketing en het verzekeren van een gezonde schoolomgeving. “Dat zijn enkele van de aanbevelingen die de Wereldgezondheidsorganisatie doet. Als we die zouden volgen, kan België weer vooropraken.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234