Dinsdag 31/01/2023

Achtergrond

Ongeziene coalitie van bedrijven wil Belgische winkelstraat redden

Lege winkelstraten drijven handelszaken tot de wanhoop. Beeld Peter Vanderveken
Lege winkelstraten drijven handelszaken tot de wanhoop.Beeld Peter Vanderveken

Een bonte coalitie van verscheidene retailbedrijven – van C&A over Schoenen Torfs tot Pizza Hut – roept de regering op om hen niet in de steek te laten. Ze willen ondersteuning om ervoor te zorgen dat de fysieke handel in België nog een toekomst heeft. Zo vragen ze om de huur van hun winkelruimtes één maand niet te moeten betalen.

Lieven Desmet

‘De handel in België is een belangrijke economische speler. Een groot deel daarvan heeft de deuren weer moeten sluiten. Achter die gesloten deuren zitten meer dan 100.000 werknemers die momenteel voor een groot deel tijdelijk werkloos zijn. Maar ook enorme stocks voor de eindejaarsfeesten die niet verkocht zullen worden. Wij vragen met aandrang aan de overheid om onze sector financieel te ondersteunen om ervoor te zorgen dat de handel in België nog een toekomst heeft.’

Deze smeekbede, die vandaag naar de premier en de vicepremiers van de federale regering wordt gestuurd, is ondertekend door de fine fleur van de klassieke winkelstraat. Over Schoenen Torfs en kledingketens JBC, Bel & Bo en C&A tot restaurants als Pizza Hut, Colmar en Ellis Gourmet Burger. Samen goed voor zo’n 54 bekende handelszaken, verdeeld over 2.700 vestigingen.

Dominique Michel, gedelegeerd bestuurder van handelsfederatie Comeos. ‘We vragen één duidelijke en transparante regeling voor het hele land.’ Beeld Photo News
Dominique Michel, gedelegeerd bestuurder van handelsfederatie Comeos. ‘We vragen één duidelijke en transparante regeling voor het hele land.’Beeld Photo News

Dominique Michel, gedelegeerd bestuurder van handelsfederatie Comeos: “Velen hebben in de maanden na de eerste lockdown weinig van hun verlies kunnen goedmaken. De vaste kosten zijn wel hetzelfde gebleven. Het is onder meer op dit vlak dat wij de overheid oproepen om tussen te komen. De grootste vaste kost zijn de huurgelden, die blijven doorlopen terwijl onze economische activiteit quasi volledig stil ligt.” De gemiddelde huur voor een handelszaak bedraagt zowat 8 procent van de omzet, al kan dat fors oplopen. Zo ligt die huur op de Antwerpse Meir soms op 20 procent van de omzet, zegt Michel. “Een sluiting tot en met 13 december is een omzetverlies van 100 miljoen euro per dag en meer dan 4 miljard in een periode van 6 weken.”

Minstens één maand huur

Concreet vragen de CEO’s een financiële steunmaatregel waarbij de verhuurder minstens één maand huur kwijtscheldt en in ruil een belastingkrediet op het kwijtgescholden bedrag krijgt, zoals dat in Frankrijk al wordt toegepast. Een snelle rekensom leert dat het voor de huur alleen al gaat om een bedrag van zowat 480 miljoen euro. Daarnaast wordt een vrijstelling gevraagd voor 2020 van de onroerende voorheffing en de lokale belastingen op de handel.

“Wij draaien nu op zowat eenderde van onze normale omzet”, zegt Wouter Torfs van de gelijknamige schoenenketen. “Naast personeel is huur de grootste slokop.” Torfs heeft zijn verhuurders aangeschreven. “Wij stellen voor om op de dagen dat we gesloten zijn, de huur in twee te delen. Daar wordt veelal positief op gereageerd”, zegt Torfs. Ook Corneel De Maeyer, de CEO van Veritas, kon gedurende eerste lockdown rekenen op goodwill van zijn verhuurders. “Maar nu we voor de tweede keer moeten sluiten, weet ik niet of dat weer zo zal zijn.” Veritas draait momenteel zo’n 40 procent van zijn normale omzet. “We lopen gedurende deze zes weken zo’n 18 miljoen euro omzet mis. De huurlast bedraagt dan weer 1 miljoen euro per maand. Het zou welgekomen zijn mochten de verhuurders zich solidair tonen.”

Dominique Michel: “We vragen één duidelijke en transparante regeling voor het hele land, zodat de handelaars weten waar ze aan toe zijn, en niet individueel moeten gaan onderhandelen met de verhuurder.” Dat die verhuurders zelf ook zelfstandige ondernemingen zijn die geld nodig hebben, begrijpt Michel. “Maar als de handelszaken massaal failliet gaan, verliezen ze die huur ook, en ik denk niet dat er vandaag veel nieuwe huurders staan te popelen om die ruimte in te palmen.” Jan De Nys, de CEO van de beursgenoteerde verhuurder van retailvastgoed Retail Estates, heeft een dubbel gevoel. “Bij de eerste lockdown hebben we al bij veel van onze 624 zaken de huur voor een maand of meer kwijtgescholden. Sommige grote ketens hebben inmiddels al voor 90 procent van hun omzet goedgemaakt. Ik wil voor een aantal sectoren gerust bekijken wat noodzakelijk is, maar niet voor alle zaken.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234