Vrijdag 09/12/2022

Verenigde Staten

Ongewenste intimiteiten dreigen Biden uit te schakelen

Lucy Flores en Joe Biden op een campagnemeeting eind oktober 2014. Vlak daarvoor zou Biden haar ongepast hebben aangeraakt. Beeld AFP
Lucy Flores en Joe Biden op een campagnemeeting eind oktober 2014. Vlak daarvoor zou Biden haar ongepast hebben aangeraakt.Beeld AFP

Oud-vicepresident Joe Biden, favoriet in de peilingen voor de Democratische nominatie, ligt onder vuur vanwege een #MeToo-zaak. De beschuldiging van een partijgenoot dat Biden haar zou hebben “betast”, dreigt roet in het eten te gooien van zijn kandidaatstelling.

Stieven Ramdharie

President Obama's vicepresident, die zich naar verwachting snel in de Democratische strijd zal werpen, is flink in de verdediging gedrukt door het verhaal van Lucy Flores. Als de 76-jarige Biden, die toch al wordt bekritiseerd vanwege zijn hoge leeftijd, sneuvelt door de affaire, kan het de Democratische race opengooien.

Flores, een Democratische politicus uit Nevada, is niet de eerste die een licht werpt op de 'ongemakkelijke' optredens van Biden de afgelopen jaren met vrouwen. Zij gooide vrijdag een bommetje in de Democratische strijd toen zij in New York Magazine voor het eerst in vijf jaar een boekje open deed over haar contact met de vicepresident. Op maandag kwam een tweede vrouw, uit Connecticut, naar buiten met een ervaring die volgens haar ongepast was.

Flores deed in 2014 een gooi naar de post van plaatsvervangend gouverneur van Nevada en Biden kwam haar tijdens een campagnebijeenkomst een handje helpen. Flores was verbaasd en verrast dat de op een na machtigste man van het land hiertoe bereid was. Maar toen het tweetal in een hoek van het podium hun opwachting maakte om te gaan spreken, zou het volgens Flores mis zijn gegaan.

Vernederd

De toen 35-jarige politicus beweert dat Biden, die achter haar stond, plotseling zijn beide handen op haar schouders plaatste. Ze verstijfde. "Waarom raakt de vicepresident van Amerika mij aan?", vroeg ze zich af. Flores zegt dat Biden daarna dichter naar haar toe kwam.

Flores: “Hij leunde voorover en rook aan mijn haren. Ik voelde mij vernederd. Hij ging verder door langzaam een grote kus op de achterkant van mijn hoofd te plaatsen. Ik voelde mij in verlegenheid gebracht. Ik was geschokt. Ik was in verwarring." Ze zegt dat ze na afloop van de bijeenkomst een paar medewerkers vertelde over het incident. Ze besloot het niet aan de grote klok te hangen, onder andere uit vrees niet geloofd te worden.

Flores zegt nu pas naar buiten te zijn getreden met haar verhaal vanwege Bidens naderende kandidatuur. Ze verbaast zich erover dat eerdere incidenten van Biden met vrouwen nu niet worden besproken. Zo deed de vicepresident vier jaar geleden menig wenkbrauw fronsen tijdens de presentatie van de nieuwe defensieminister Ash Carter in het Witte Huis.

Biden plaatste toen ook lang beide handen op de schouders van Carters vrouw, die zich duidelijk geen raad wist met de situatie. "Ik kon dit niet langer verzwijgen, nu ik zie dat over zijn mogelijke kandidatuur wordt gesproken zonder dat zijn verontrustende verleden met betrekking tot vrouwen aan de orde komt", aldus Flores. "Die ongemakkelijke kus heeft mijn kijk op Biden veranderd", aldus de Democratische politicus over haar ervaring met de vicepresident.

Tekenend voor de #MeToo-tijd anno 2019 is dat Flores meteen de steun kreeg van drie Democratische presidentskandidaten. De senatoren Elizabeth Warren en Amy Klobuchar en oud-minister Julian Castro zeiden Flores te geloven. "Hij moet dit uitleggen", aldus Warren. Biden reageerde zondag pas, gedwongen door de vele publiciteit die Flores had gekregen.

"Niet één keer, nooit, heb ik volgens mij ongepast gehandeld", aldus de oud-vicepresident over zijn publieke contacten met vrouwen. "Als wordt gesuggereerd dat ik dat heb gedaan, dan zal ik respectvol luisteren. Maar het was nooit mijn bedoeling geweest." Op maandag kwam de vrouw van oud-minister Carter hem te hulp. Ze zei zich nooit ongemakkelijk te hebben gevoeld toen Biden 28 seconden lang zijn handen op haar schouders legde.

De oud-president moet nu toezien hoe de beschuldiging van Flores zijn kandidatuur dreigt te verstoren. Als hij met zijn aankondiging komt, zal hij niet aan de tand worden gevoeld over zijn programma om president Trump te verslaan, maar over het verhaal van Flores.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234