Zaterdag 04/02/2023

Ongeloof heerst in de kranten

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Daags nadat het land bruusk ontwaakte met het onwezenlijke nieuws van het fatale busongeval in het Zwitserse Sierre, besteden de Vlaamse kranten tientallen pagina's aan het ongeval. De meeste kranten openen met een sobere of ingetogen pagina, twee titels plaatsen foto's van slachtoffers op de voorpagina. In de editorialen heerst niets anders dan ongeloof. Ook in de Waalse kranten overheerst ongeloof.

Dimitri Eeckhaut

De Morgen opent met een sobere witte voorpagina met een column van Hugo Camps. "De dood kan niet omgaan met geluk", stelt Camps vast. "De brandende machteloosheid van het niet weten. Daar zijn inderdaad geen woorden voor. Op deze zwarte woensdag was niets nog belangrijk. Dromen en ambities opgeborgen in 22 lijkkistjes. Liever zou je er even niet willen zijn. Niet meer weten en spreken."

In het editoriaal van De Morgen stelt chef Nieuws An Goovaerts vast dat "geen enkel antwoord zal volstaan om die ene vraag te beantwoorden: waarom mijn kind?" "Gisteren zijn we allemaal geconfronteerd met het feit we onze kinderen niet tot in het oneindige kunnen beschermen."

Het Nieuwsblad opent met "onpeilbaar verdriet". De krant zet daarbij foto's van de 28 doden en 24 gewonden op de voorpagina. "Sneeuwklassen horen zo niet af te lopen, sneeuwklassen lopen doorgaans ook niet zo af. De wereld is niet plots een minder veilige plek geworden. Maar soms slaat het noodlot toe. Soms blijft er zelfs niemand over om de schuld te geven, soms blijft alleen de onmacht over", stelt hoofdredactrice Politiek Liesbeth Van Impe in het editoriaal. Heel even stond de wereld voor iedereen stil.

Zusterkrant De Standaard opent sober: "28 doden, 24 gewonden", luidt het onderschrift bij een foto van de noodlottige tunnel. Hoofdredacteur Bart Sturtewagen spraakt op pagina 2 van de "ergste nachtmerrie" want "getroffen waarin we het kwetsbaarst zijn: onze kinderen". "Een nationale tragedie brengt de gewone vaart der dingen tot stilstand. We weten allen dat zo'n moment kort van duur is. Maar toch lang genoeg om weer voeling te krijgen met wat in het leven belangrijk is. En om ons te herinneren dat we te vaak pas beseffen wat er echt toe doet als het ons koudweg wordt ontnomen."

Gazet van Antwerpen plaatst dan weer een kindertekening, 'Veel beterschap', op de één. Editorialist Paul Geudens stelt vast dat het hele land in schok is. "Dit zijn dagen van immense triestheid, maar ook van solidariteit en van bezinning en relativering. Waar maken wij ons in godsnaam soms toch druk over?" Naast het editoriaal telt pagina 2 enkel één ander item, een boodschap van deelneming van de redactie aan de getroffen familie.

Het Belang van Limburg plaats een boodschap van oprechte deelneming voor de getroffen families op de voorpagina. Daarboven een foto met twee kinderen bij neergelegde bloemen. "Busramp Zwitserland 28 doden", luidt de kop. De krant bevat uit respect voor de families van de slachtoffers geen commerciële boodschappen. In het editoriaal vraagt politiek journalist Eric Donckier van de Limburgse krant zich af hoe dit kon gebeuren. Het is nog te vroeg voor een analyse van de communicatie, daarvoor is er nog te weinig informatie. "Dit ongeval moet wel een aanleiding zijn om lessen te trekken voor de toekomst."

"22 Kinderen keren nooit meer terug", kopt Het Laatste Nieuws. Op de voorpagina zet de krant ook enkele foto's van slachtoffers. De krant publiceert op de volgende pagina's foto's van de skireis die uiteindelijk zo fataal afliep. Opmerkelijk, Het Laatste Nieuws bevat geen editoriaal. De krant besluit met lezersreacties op de laatste pagina.

Ten slotte zet ook zakenkrant De Tijd het drama prominent op de voorpagina. "Land in diepe rouw na busramp", luidt het. Redacteur Politiek & Ondernemen Bart Haeck levert het commentaar. "Een van de grootste menselijke ambities is je kinderen een betere wereld nalaten. Gisteren werd de wereld niet beter. Voor 28 families is ze ingestort."

Ook de Franstalige dagbladen wijden hun pagina's aan het fatale ongeval met de Belgische bus in het Zwitserse Sierre. Ongeloof overheerst de krantencommentaren.

"Tragische dag voor België" opent de zakenkrant L'Echo met een citaat van premier Elio Di Rupo. Editorialist Christophe De Caevel onderstreept dat de eerste honderd dagen van Di Rupo's premierschap heel wat rampspoed gekend hebben. "Besparingsplan zonder voorgaande, schietpartij in Luik, eerste algemene staking in 20 jaar, zeer gunstige peilingen voor de nationalistische oppositie en nu de meest ondenkbare ramp."

"Shocktoestand", bloklettert Le Soir. Iedere ouder is ongerust als de kinderen op reis gaan, schrijft Béatrice Delvaux. "Die mededeling in het midden van de nacht aan de ouders van de 22 overleden kinderen. We hebben die boodschap zo gevreesd, dat hun wanhoop gisteren onmiddellijk ook de onze werd."

"België weent om zijn kinderen" luidt de opener van La Dernière heure. De edities van L'Avenir openen met "nationale rouw" en "de woorden die tekortschieten". Ook La Libre Belgique opent met "nationale rouw". Bij de edities van Sud Presse ten slotte staat volgende boodschap op de voorpagina: "21h15: het geluk verbrijzeld".

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234