Zondag 22/05/2022

Ongeliefde Vaca Díez wil per se president worden

Bolivia houdt adem in voor bijzondere zitting van het parlement

Brussel / Sucre

Eigen berichtgeving

In een nerveuze sfeer is in de historische hoofdstad van Bolivia, Sucre, het parlement in bijzondere zitting bijeengekomen om een nieuwe president te kiezen. De eerste opvolger in lijn voor het ontslagnemende staatshoofd Carlos Mesa is senaatsvoorzitter Hormando Vaca Díez. Mesa stapte maandag op na wekenlang straatprotest.

Vaca Díez, een uit Santa Cruz afkomstige agro-exploitant, zou wat graag president worden en ging de jongste uren volop naar bondgenoten op zoek. Behalve zijn eigen Mir-partij zou ook een andere politieke formatie, de MNR, de belangrijkste fractie in het parlement, hem steunen.

Maar zowel de inheemse protestbewegingen, de katholieke kerk, het leger als de uittredende president drukten het Congres op het hart juist niet voor Vaca Díez te kiezen. Vaca Díez geldt immers als een traditionele adept van wet en orde wiens visie niet overeenstemt met de hoge noden van de natie.

Bolivia kampt al sinds april 2002 met een diepe systeemcrisis. Sociaal en economisch zit het land aan de grond, pogingen om het lot van de verpauperde inheemse bevolking (80 procent van de 9 miljoen Bolivianen) te verbeteren stuitten onder andere op ideologisch verzet, op persoonlijke ambities en onverzoenbaarheid aan beide zijden van het politieke spectrum. De mobilisering van de inheemse sectoren, van boeren, mijnwerkers, werklozen en studenten leidde op gezette tijden tot de algehele verlamming van het land. In Bolivia gingen wegblokkades en stakingen tot de orde van de dag behoren.

De huidige crisis, die half mei ontstond, draait om de eis van de inheemse bewegingen om een grondwetgevende vergadering te verkiezen, die vervolgens een nieuwe, pro-inheemse grondwet zou moeten schrijven.

Maar vooral de gaskwestie, over de vraag of Bolivia zijn gasreserves moet nationaliseren dan wel zijn contracten met de transnationale energiebedrijven moet nakomen, lokte fors protest uit. Een niet onaanzienlijk deel van de inheemse manifestanten wil immers nationaliseren.

Enkele dagen geleden waarschuwde president Mesa voor het risico op burgeroorlog als de rust niet snel terugkeerde. Admiraal Luís Aranda Granados van de Boliviaanse marine (Bolivia maakt nog steeds aanspraak op een toegang naar zee) riep de parlementsleden op televisie op zich aan de grondwet te houden en "naar de wil van het volk te luisteren".

Granados zei ook dat het leger onmiddellijk tussenbeide zou komen als er nieuw geweld zou uitbarsten. Geruchten over een militaire coup drukte hij de kop in, en ook in het burgeroorlogscenario gelooft hij niet, "maar ik ben wel bang voor een extreme confrontatie tussen de Bolivianen".

Volgens de laatste berichten zag het ernaar uit dat Vaca Díez alsnog het presidentschap zou binnenhalen. Nochtans willen heel wat Bolivianen en zeker de inheemse groepen niets liever dan vervroegde verkiezingen. (LD)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234