Maandag 30/11/2020

Ongeduld groeit, maar splitsing B-H-V is niet voor weekend

Leterme: 'Het is en blijft zinvol om de federale regering meer tijd te geven'

De Crem: 'Spirit-paashaas lijkt steeds meer op geslachte kip'

Brussel

Eigen berichtgeving

Liesbeth Van Impe

Hoe lang kan de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde nog uitgesteld worden? De federale regering lijkt niet gehaast om die vraag te beantwoorden. In de verschillende parlementen wordt intussen met de spierballen gerold, voorzichtig door de paarse coalitiepartners, opzichtiger door CD&V-N-VA. Maar als het erop aankomt, is minister-president Yves Leterme (CD&V) de redelijkheid zelve. 'Het heeft absoluut zin om de federale regering nog wat meer tijd te geven.'

Spirit liet gisteren weten dat er na de paasvakantie toch echt eens zal moeten worden begonnen met de behandeling van de wetsvoorstellen over de splitsing van de kieskring. VLD-kamerlid Willy Cortois informeerde zijn collega's in de commissie Binnenlandse Zaken gisteren dat de oplossing niet in het parlement zal worden gevonden, maar wilde minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (VLD) toch een boodschap meegeven voor de hele federale regering: "Voor ons is het elastiek op zijn einde, ons geduld raakt stilaan op."

Harde dreigementen zijn dat voorlopig nog niet. Daarvoor moeten we nog altijd bij CD&V en N-VA zijn, federaal in de oppositie, Vlaams in de meerderheid. Al wordt ook daar de soep niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend. Ja, de dissidente stemmers in het Vlaams Parlement zijn van vijf naar dertien uitgebreid. Acht burgemeesters sloten zich gisteren aan bij het symbolisch protest, copyright Eric Van Rompuy (CD&V), en onthielden zich bij de stemmingen. Ironische speling van het lot: de communautaire scherpslijpers onthielden zich zo bij de stemming over de beleidsnota Vlaamse rand, een document dat rabiate francofonen als Eric Libert (MR) als "culturele genocide" bestempelden.

Minister-president Leterme laat de dissidente stemmers betijen, maar preekte gisteren vooral koelbloedigheid. "Mijn contacten met de vice-premier (Johan Vande Lanotte, LVI) over de aanpak en de timing maken dat het zinvol is en blijft om de federale regering ruimte en tijd te geven om een standpunt te bepalen." En of het inschrijvingsrecht voor Franstaligen bespreekbaar is? "De inhoud van een mogelijke oplossing zullen we naast het Vlaams regeerakkoord leggen." Daar staat strikt genomen niets over het inschrijvingsrecht in.

In het federaal parlement mocht fractieleider Pieter De Crem (CD&V) niettemin zijn nummertje komen opvoeren. Hij had daarvoor ook de pers opgetrommeld, maar veel verder dan wat zinspelingen op de lijdenstocht van Christus - volgende week is Goede Week -, schimpscheuten naar Spirit, de PS en commissievoorzitter André Frédéric kwam hij niet. Aanleiding voor de commotie: de lang aangekondigde Vlaamse constitutionalisten gaven uiteindelijk toch verstek, wat MR-kamerlid François-Xavier de Donnea deed suggereren dat er blijkbaar een klimaat van "intellectueel terrorisme" heerst in Vlaanderen.

De regering werkt intussen in alle discretie voort, al moet er ook dit weekend geen oplossing verwacht worden. Voor de parlementsleden zit er niets anders op dan hun lijdensweg gelaten voort te zetten, al maken ze daarbij vooral elkaar zenuwachtig. De Crem: "Spirit wil de paashaas zijn, maar lijkt meer en meer op een geslachte kip." Spirit-voorzitter Geert Lambert: "Dat ze ons telkens opnieuw aanvallen, kan er bij mij niet in. Als je ruzie hebt met een buurman (de Franstaligen, LVI), dan sla je toch niet je eigen vrouw (de Vlaamse coalitiepartners, LVI) in elkaar."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234