Zondag 17/01/2021

Telegraph

Onenightstands: vrouwen betreuren ze, mannen betreuren dat ze er niet meer gehad hebben

Vrouwen hebben vaker spijt van een onenightstand dan mannen.Beeld Thinkstock

Feministen hebben decennialang gestreden voor de seksuele emancipatie van vrouwen, maar als het om vrijblijvende seks gaat, blijken vrouwen nog altijd conservatiever dan mannen. En dat ligt aan de evolutie.

Vrouwen zijn evolutionair geprogrammeerd om onenightstands te betreuren, terwijl mannen net zo in mekaar zitten dat ze het jammer vinden dat ze niet meer onenightstands op hun conto hebben. Dat blijkt uit een studie van de Noorse NTNU-universiteit waarover de Telegraph bericht. De studie vroeg 263 Noren tussen 19 en 37 jaar oud hoe ze zich voelden bij recente onenightstands.

Slechts 1 op de 3 vrouwen verklaarde tevreden te zijn over haar vrijblijvende seksuele ervaringen. Bij mannen was dat meer dan 50 procent. 

Mannen hebben dan weer veel vaker spijt dat ze 'neen' gezegd hebben tegen een onenightstand. Slechts 43 procent van de mannen zeiden blij te zijn dat ze onlangs bedankt hadden voor dergelijk aanbod. Bij de vrouwen was dat 80 procent.

"We beweren niet dat er geen mannen zijn die spijt hebben van vrijblijvende seks", zei professor Leif Edward Ottesen Kennair van de NTNU, "maar het komt veel vaker voor dat vrouwen zich achteraf beklagen dat ze 'ja' gezegd hebben. Ze zijn ook minder eenduidig tevreden over de ervaring." De mannen in de studie zeiden ook dat ze meer van de seks genoten hadden, en vaker een orgasme hadden gekregen dan de vrouwen.

Piekeren

Volgens de onderzoekers zijn er verschillende redenen waardoor vrouwen gemiddeld gezien ontevredener terugkijken op onenightstands. Vrouwen piekeren bijvoorbeeld in het algemeen al meer over het nemen van spontane beslissingen, en gaan zelden over tot acties die hen in gevaar zouden kunnen brengen. Vrouwen maken zich ook zorgen dat ze mogelijk zwanger zouden geraken, of een soa of slechte reputatie aan de nacht zouden overhouden.

Maar de voornaamste verklaring ligt volgens de onderzoekers in de evolutionaire psychologie. Mannen en vrouwen namen duizenden jaren lang tegengestelde seksuele strategieën aan, aangezien vrouwen zwanger worden en voor hun kinderen moeten zorgen. 

"Aangezien het merendeel van de ouderlijke taken op de schouders van de vrouw terechtkomt, zouden we verwachten dat vrouwen en mannen andere aspecten van onenightstands zouden betreuren: een probleem hebben met vrijblijvende seks met de verkeerde partner versus een kans op vrijblijvende seks laten schieten", concluderen de auteurs.

De man als jager

Mannen kunnen in theorie duizenden kinderen verwekken, en worden daarin enkel beperkt door de aanwezigheid en bereidwilligheid van vruchtbare vrouwen. Volgens de 'scatter-gun'-strategie hoeft de kwaliteit van de sekspartner voor mannen daarom niet zo hoog te zijn als voor vrouwen, suggereert de studie. Mannen die vrouw na vrouw bezwangerden, zouden het best gescoord hebben in de evolutionaire race.

"Historisch gezien was de belangrijkste beperking voor het voortplantingssucces bij mannen de seksuele toegang tot vruchtbare vrouwen. Die evolutionaire druk creëerde een mannelijk seksueel brein dat aandachtig is voor seksuele kansen", legt professor David Buss van de universiteit van Texas, die meewerkte aan de studie, uit.

Vrouwen gaan voor kwaliteit

Voor vrouwen is de kwaliteit van hun bedpartner veel belangrijker. Het aantal sekspartners opdrijven, verhoogt hun kans op succes bij de voortplanting niet. Over de generaties heen was het doel voor de meeste vrouwen dan ook om zich te verzekeren van een kwalitatief hoogstaande partner die bereid was om samen meer tijd in hun kinderen te steken, en zich niet bezighield met andere vrouwen en het verwekken van kinderen bij hen.

"De vrouwelijke keuze - beslissen wanneer, waar en met wie ze seks hebben - is misschien het meest fundamentele principe van de vrouwelijke seksuele psychologie", zei Buss.

"Veel sociale wetenschappers hadden verwacht dat die verschillen tussen de seksen in culturen waar mannen en vrouwen seksueel evenwaardig zijn, zoals Noorwegen, zouden verdwijnen. Maar dat is niet het geval. Dat maakt de bevindingen over seksuele spijt in het moderne Noorwegen zo fascinerend."

De onderzoekers concluderen dan ook dat de culturele veranderingen sinds de jaren 60 de manier waarop mannen en vrouwen seks zien niet veranderd hebben.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234