Vrijdag 03/12/2021

Onenigheid over toekomst van Wilrijkse verbrandingsoven

De voorzitter van Isvag, Fons Geeraerts, wil de verbrandingsoven van deze intercommunale in Wilrijk zo snel mogelijk heropstarten, omdat de financiële situatie 'dramatisch' dreigt te worden als de sluiting blijft aanslepen. Volgens Geeraerts moet milieuminister Kelchtermans dringend een beslissing nemen. Die wacht echter nog steeds op het rapport van de commissie-Baeyens. Maar de experts die daarin zetelen, waren de verleden weken hopeloos verdeeld over definitief sluiten of heropenen.

WILRIJK.

Belga en eigen berichtgeving

Sinds half november is tot tevredenheid van de omwonenden de verbrandingsoven van de intercommunale Isvag, samen met nog enkele andere verbrandingsovens, gesloten. Die beslissing werd genomen door milieuminister Theo Kelchtermans (CVP) omdat de ovens te veel dioxine zouden uitstoten. Tegen de verbrandingsoven werd door buurtbewoners al maanden geprotesteerd, zeker nadat er in de Wilrijkse wijk Neerland genetische afwijkingen bij kinderen waren gevonden die rechtstreeks in verband werden gebracht met de verbrandingsoven. Ondertussen wordt er bij Isvag gewerkt aan een nieuwe installatie die de dioxine-uitstoot moet terugdringen tot de toegelaten norm van 0,1 nanogram per kubieke meter.

Over wat er met de verbrandingsoven moet gebeuren bestaat de grootste discussie. De buurtbewoners, groene politici en een aantal wetenschappers willen dat de verbrandingsoven voor altijd gesloten blijft. Andere politici en wetenschappers die zich met de technische kant van de zaak bezighouden, willen de oven heropenen. De voorzitter van Isvag, Fons Geeraerts, ex-schepen en huidig SP-gemeenteraadslid in de Antwerpse gemeenteraad, wil de oven zo snel mogelijk weer op volle toeren laten draaien. Dat zei hij in een interview met Het Nieuwsblad. Geeraerts heeft er altijd voor gepleit om de verbrandingsoven draaiende te houden omdat de gezondheidsrisico's werden overschat maar beroept zich nu op de financiële kant van de zaak. Hij raamt de kosten van de sluiting op minstens anderhalf miljard frank: terug te betalen leningen, te verwachten schadeclaims wegens stopzetting van toegewezen investeringen, doorbetaling van het personeel, verwerking van het huisvuil elders. Geeraerts wil de burgemeesters en de schepenen van Financiën van de aangesloten gemeenten (Antwerpen, Hemiksem, Mortsel, Boom, Puurs en Niel) volgende week raadplegen over zijn voorstel de oven zo spoedig mogelijk te heropenen. Hij heeft wel een scenario klaarliggen om de oven tegen het jaar 2006 definitief te sluiten. Isvag heeft momenteel een vergunning tot 2011. Eind vorige week liet de Antwerpse schepen van Financiën Hugo Schiltz al verstaan dat bij de definitieve sluiting van de verbrandingsoven de leningslasten van deze intercommunale ten laste komen van de aangesloten gemeenten. Het gaat om een totaalbedrag van 1 miljard, waarvan Antwerpen een flink deel voor zijn rekening zou moeten nemen. De rekensommetjes die de voorbije dagen werden gemaakt deden al het nodige stof opwaaien. Voorzitter Gui Dillen van het actiecomite 'De pijp uit' in de Wilrijkse wijk Neerland was behoorlijk boos. "Dit bewijst nog maar eens dat het bij de stad alleen draait om geld en dat men geen oog heeft voor de volksgezondheid", zei hij.

Ondertussen wordt vanuit deze financiële optiek gevraagd aan minister Kelchtermans om zo snel mogelijk de knoop door te hakken. Die wacht nog steeds op een advies van de wetenschappelijke commissie-Baeyens en net daar wringt het schoentje. Sinds weken worstelt deze commissie met het dossier van de omstreden Isvag-verbrandingsoven uit Wilrijk. De betrokken wetenschappers moesten reeds vorige week bij minister van Leefmilieu Kelchtermans verslag uitbrengen over die oven en de door geboorteafwijkingen getroffen Neerlandwijk. Maar men was het zo oneens dat men er, volgens een bron uit die commissie, niet uit geraakt. Commissievoorzitter Baeyens probeerde dan maar zelf een compromis uit te werken.

"Als er in onze commissie per kop zou worden gestemd, moest de oven opnieuw geopend worden. De Isvag-oven is technisch immers zeker niet slechter dan degene die we onlangs in Houthalen lieten heropstarten. Hij kan de uitstootnorm respecteren", zegt een wetenschapper. De groep wetenschappers onder leiding van de scheikundeprof Baeyens wenste echter een unaniem advies uit te brengen, wat voor de vertraging zorgt.

Tekenend voor de onenigheid is dat zelfs de twee leden die vanuit het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO) werden aangeduid het niet eens raken over de oven. Splijtzwam is de vraag of men de oven onmiddellijk zal openen of de resultaten moet afwachten van een breder geneeskundig onderzoek alvorens te beslissen. Sommigen spreken dan ook van een debat tussen 'technici' en 'geneeskundigen'.

"Als we inderdaad een consensus zoeken, kunnen we de oven niet onmiddellijk openen, noch hem definitief sluiten", vervolgt onze bron. "De enige mogelijkheid tot compromis is de oven later op voorwaardelijke basis opnieuw te laten draaien."

(CC)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234