Dinsdag 19/01/2021

Update

Onenigheid over 'onafhankelijk' onderzoek naar Israëlische raid

Beeld UNKNOWN

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vraagt een onafhankelijk onderzoek naar de Israëlische militaire interventie tegen een humanitair scheepskonvooi. Bij de operatie kwamen minstens 9 mensen om. Er is wel discussie over wat een 'onafhankelijk' onderzoek precies inhoudt. Israël blijft ondertussen het geweld verdedigen, ook bij de VN.

Ondanks de internationale kritiek, blijft Israël haar acties verdedigen. Het land spreekt van een lynchpartij op zijn commando's. "We moeten ons niet verontschuldigen voor het feit dat we ons verdedigd hebben", aldus de Israëlische viceminister van Buitenlandse Zaken, Danny Ajalon. Ajalon beschreef het hulpkonvooi als een "vloot van haat en geweld".

Ook voor de 700 aanwezige pro-Palestijnse activisten aan boord van de schepen was Ajalon niet mals. "Vertel me eens, welke vredesactivisten hebben messen en metalen stokken bij zich waarmee ze anderen proberen te doden?", aldus de viceminister. De internationale gemeenschap reageert geschokt.

'Onafhankelijk'
De Veiligheidsraad vraagt tot een "onpartijdig, geloofwaardig en transparant onderzoek conform met de internationale criteria". Daarnaast wordt de onmiddellijke vrijlating van de burgers, die momenteel worden vastgehouden in Israël, gevraagd.

De verklaring van de Veiligheidsraad is niet bindend, maar er was wel unanimiteit nodig onder de vijftien leden van de Raad om de verklaring goed te keuren. De vergadering van de Veiligheidsraad duurde meer dan 12 uur.

Maar er is al discussie over het woord 'onafhankelijk'. Er is geen eensgezindheid over wie dat onderzoek moet doen en hoe dat moet verlopen. Volgens de VS kan Israël het onderzoek zelf uitvoeren. Maar de Veiligheidsraad roept op tot een onpartijdig onderzoek, dus niet door Israël.

Geen succesvolle operatie
De Israëlische ambassadeur in Londen heeft gezegd dat de militaire operatie tegen het konvooi "geen succes was". "Het is meer dan duidelijk dat de operatie geen succes was", zei Ron Prosor. "We kunnen niet spreken van een geslaagde operatie en het verlies van levens is tragisch. Laten we echter niet vergeten dat de mensen aan boord van het schip in kwestie zich verschrikkelijk hebben gedragen."

Volgens de ambassadeur werd het scheepskonvooi, tevergeefs, verschillende keren gewaarschuwd. Pas daarna werd overgegaan tot de militaire operatie. Prosor verklaarde verder dat er zich "activisten" op een van de zes schepen bevonden. Zij zouden er alles aan hebben gedaan om een confrontatie uit te lokken. De Israëlische ambassadeur benadrukt dat er op de vijf andere schepen geen enkel gewelddadig incident is voorgevallen.

Vijf Belgen
De vier Belgische vrouwen die in Israël in de gevangenis zitten, krijgen vandaag bezoek van de consul. Fatima el Mourabiti, Kenza Isnasni, Inge Neefs en Griet Deknopper werden gisteren opgesloten na de Israëlische aanval op een hulpkonvooi voor Gaza.

De vijfde Belg op dat scheepskonvooi is zich ondertussen weer in België. Het gaat om Isaam Zaatar, een cameraman voor al-Jazeera. Volgens Ouvry is de man, in tegenstelling tot eerdere berichten, toch niet helemaal ongedeerd: hij zou een arm gebroken hebben.

Internationale reacties
Voorzitter Herman Van Rompuy van de Europese Raad verklaarde dat het verlies van mensenlevens "onbegrijpelijk" is. Hij nam naar eigen zeggen "geschokt" kennis van de aanval. "We betreuren het verlies van mensenlevens, veroordelen het geweld en eisen een onmiddellijk, volledig en onpartijdig onderzoek", zei Van Rompuy.

De Russische president Dmitri Medvedev van zijn kant noemde het verlies van mensenlevens "ongerechtvaardigd". Hij wil een "minutieus" onderzoek naar de gebeurtenissen.

Geen topontmoeting Obama-Netanyahu
De internationale steun voor Israël lijkt verder af te brokkelen na het bloedbad. Dat er nu weer onschuldige slachtoffers (vooral Turken) sneuvelden, is een nieuwe diplomatisch ramp voor Israël. De VS blijven voorlopig op de vlakte. Obama heeft wel een topontmoeting met de Israëlische premier Netanyahu afgezegd. De ontmoeting was juist bedoeld om de Amerikaans-Israëlische betrekkingen opnieuw te verbeteren. (afp/adb)

Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234