Donderdag 02/02/2023

NieuwsGroot-Brittannië

Onenigheid over het lot van de afgebrande Grenfell Tower in West-Londen

14 juni 2017. De Grenfell Tower in West-Londen brandt bijna volledig uit. Beeld AFP via Getty Images
14 juni 2017. De Grenfell Tower in West-Londen brandt bijna volledig uit.Beeld AFP via Getty Images

Als een herdenkingsmonument staat de Grenfell Tower ruim vier jaar na de rampzalige brand in West-Londen, verborgen achter doeken met aan de bovenkant een groen hart en de boodschap Forever in our hearts. Maar hoe lang nog? Volgens de autoriteiten is afbraak noodzakelijk, tot woede van nabestaanden.

Patrick van IJzendoorn

Door de regering ingehuurde bouwkundigen hebben geconstateerd dat het verkoolde gebouw met zijn 24 verdiepingen een gevaar begint te vormen voor de omgeving. Daartoe behoort een middelbare school die aan de voet ervan ligt. The Sunday Times berichtte dat de experts de minister van Volkshuisvesting, Robert Jenrick, “zonder twijfel en unaniem” hebben aangeraden om voorzichtig met de sloopwerkzaamheden te beginnen. Later deze maand volgt een beslissing.

Overlevenden en nabestaanden – bij de brand kwamen 72 bewoners om – zijn geschrokken van deze ontwikkeling. Ze zijn niet tegen de sloop van de torenflat, maar willen wachten totdat het juridische onderzoek naar de brand is afgerond. De tweede fase van het onderzoek heeft ernstige vertraging opgelopen door de coronacrisis. In dit deel van de Grenfell Inquiry wordt gekeken naar de gang van zaken omtrent de renovatie, het negeren van klachten van bewoners, de reactie van de brandweer en naar de vraag of de bouwvoorschriften zijn gevolgd.

De Grenfell Tower vandaag. Beeld Getty Images
De Grenfell Tower vandaag.Beeld Getty Images

Wanneer de toren verdwijnt, zo vrezen de betrokkenen, verdwijnt ook een zichtbare herinnering aan het falen van de autoriteiten en aannemers, nog voordat de rechter daarover een oordeel heeft kunnen vellen. Een belangrijke vraag bij het onderzoek is waar de beslissing vandaan kwam om het gebouw, waar veel sociale huurders woonden, te voorzien van goedkope, brandgevaarlijke panelen. Op de achtergrond speelt de politieke vraag over sociale ongelijkheid.

Bij de betrokkenen bestaat veel wantrouwen tegenover de autoriteiten, met name het door de Conservatieven bestuurde stadsdeel Kensington & Chelsea.

Ondertussen speelt de vraag wat voor het gebouw in de plaats moet komen. Nabestaanden en overlevenden voelen veel voor een ‘verticaal bos’, een flat met 72 soorten gewassen. Daarbij dienen de groene woontorens van de Italiaanse architect Stefano Boeri als inspiratie. Twee van de slachtoffers waren jonge architecten uit Italië. Dat de Grenfell Tower een grote diversiteit aan culturen huisvestte, maakt de discussie hierover gecompliceerd en bemoeilijkt het zoeken naar een passende manier om de ramp te herdenken. Voor sommigen is het nu een heilige plek waar niet aan zou moeten worden getornd.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234