Woensdag 30/09/2020

Onenigheid in politieraad westkust over VIP-patrouilles

De inzet van zogeheten Very Irritating Police-patrouilles in de politiezone Westkust blijft voor beroering zorgen. Jan Loones (N-VA), eerste schepen van Koksijde, vindt het niet kunnen dat hij als lid van de politieraad niets afwist van de verhoogde jacht op hang- en probleemjongeren.

Zoals bekend wil korpschef Nicholas Paelinck de komende zomervakantie afrekenen met jongeren die naar jaarlijkse gewoonte voor problemen zorgen in de kustgemeenten Koksijde, De Panne en Nieuwpoort. Paelinck wil dat doen met een VIP-patrouille, waarbij VIP staat voor Very Irritating Police of Erg Vervelende Politie. Concreet moeten de agenten op het hinderlijke af probleemjongeren blijven controleren. Ze wegjagen, volgens sommigen.

“Eerlijk: ik wist niets af van die hele VIP-aanpak tot het maandag in jullie krant stond”, zegt Jan Loones, eerste schepen van Koksijde en lid van de politieraad. Hij noemt dat erg frustrerend. “Als ik zie wat we allemaal ondernemen om toeristen naar hier te halen, dan is zo’n actie van onze korpschef moordend. Welk imago krijg je daarmee?” Loones zegt dat het een traditie is aan de westkust dat jongeren op het kinderlijke af worden behandeld. “Ooit kwamen we na heel wat discussies tot de afspraak dat de politie alcoholische dranken op straat in beslag mocht nemen na 22 uur. Bij baldadig gedrag. Maar wat zien we? De politie gebruikt dat niet als een stok achter de deur, maar als een wet tout court.”

Signaal

Loones heeft de VIP-aanpak intussen doen toevoegen aan de agenda van de politieraad van volgende week donderdag. “Ik wil weten hoe die beslissing is genomen. En wie dat heeft beslist.” Toch beseft de schepen dat zijn tussenkomst de VIP-patrouilles deze zomer niet kan tegenhouden. “Ik wil er een signaal mee geven. Zulke beslissingen moeten in het vervolg ook langs de gemeenteraad. Omdat ze te veel gevolgen hebben op andere domeinen.”

Korpschef Nicholas Paelinck is niet onder de indruk. “De politiek hoeft niet te zeggen hoe wij de criminaliteit moeten aanpakken. Dat is mijn bevoegdheid.” Paelinck wil ook de puntjes op de i zetten. “Het is nooit mijn bedoeling geweest alle jongeren lastig te vallen. Maar gisteren (dinsdag, BJM) hebben we in De Panne nog drie jongeren uit La Louvière opgepakt. Ze reden in een gestolen auto in de tegengestelde richting van een eenrichtingsstraat en zochten ruzie aan een café. Zulke gasten, dat is ons probleem!”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234