Donderdag 06/05/2021

One Night in Bangkok

Kim Geybels (28) had het allemaal: de looks, de brains, de stemmen, de zetel in de Senaat, de aandacht van de media. Als de Limburgse spoedarts haar momenten uitkoos, stond niets nog in de weg van een mooie politieke carrière. Behalve dan die ene vriend, en die nacht in Bangkok waarin ze in één klap de mooie toekomst kwijtraakte die lag uitgestippeld. Geybels verdwijnt even snel uit de politiek als ze is gekomen.Door Brecht Decaestecker en Marjan Justaert

Kim Geybels, spoedarts en rijzende ster van N-VA, in sneltreinvaart terug naar af

Zou Kim Geybels de musical Chess hebben gezien? Zou ze dat nummer hebben gehoord dat ABBA-leden Björn Ulvaeus en Benny Andersson voor de musical schreven, ‘One Night in Bangkok’? Zou ze de eerste zinnen kennen: “One Night in Bangkok makes a hard man humble / Not much between despair and ecstasy / One night in Bangkok and the tough guys tumble / Can’t be too careful with your company / I can feel the devil walking next to me”?

In Bangkok, stad van seks, drugs en valse paspoorten, loert de duivel om elke hoek. Als je hem niet wilt ontmoeten, loop dan verder als hij je aanspreekt. Zeker als hij zich vermomd heeft als een Thai die vraagt of je een paar uur fun wilt beleven en of je niet even met hem meegaat naar een louche kamer in een oud pand. En ga er al zeker niet naar op zoek, zoals Bas Luyten (30) gedaan moet hebben. De man die getrouwd was maar met wie de jonge senator een relatie had, zocht en vond drugs. Maar, als het verhaal van Geybels ietwat klopt - er zijn al minstens vijf verschillende versies uit haar mond verschenen - vond Luyten ook chanteurs en corrupte agenten, die hen zoveel geld aftroggelden dat ze de rekening niet meer konden betalen in het poepchique Hilton Millennium.

Kim Geybels verloor vorige week veel meer dan die paar honderd euro die haar door de drugsdealers werd afgetroggeld. Ze verloor haar zetel in de Senaat en daarmee ook haar toekomst in de Belgische politiek, ook al stond die al op de helling voor haar reis. “De affaire in Thailand was de druppel die de emmer deed overlopen”, aldus iemand aan de top van de N-VA.

Die emmer was de voorbije weken goed volgelopen. Eerst toen binnen de partij bekendraakte dat ze een relatie had met Bas Luyten, tot vorig jaar voorzitter van Jong N-VA. Luyten werkte voor parlementsvoorzitter Jan Peumans maar werd vorig jaar aan de deur gezet. “Daar waren echt wel grondige redenen voor”, klinkt het binnen de N-VA. “Want een ontslag valt bij ons niet vaak voor. Met die jongen viel niet meer te werken.” Van een mogelijke drugsverslaving wist men binnen de partijtop toen nog niets. “Maar het verklaart nu wel een pak zaken”, klinkt het.

De partij wist van de relatie tussen Geybels en Luyten en raadde haar aan om ermee te stoppen, want als ze zou uitlekken, dreigde ze breed uitgesmeerd te worden in de media, nu ze in een paar weken overal grote interviews had gegeven. Geybels beweert nu dat de relatie afgesloten was, maar ondertussen nam ze hem wel in dienst als medewerker, naar eigen zeggen om hem een toekomstperspectief te bieden. “Stel nu dat iemand uit jouw bedrijf ontslagen wordt en jij neemt hem achter de rug van de anderen weer in dienst”, zegt een N-VA-topman. “Bij welk ander bedrijf moet je dat proberen?” Geybels werd met aandrang opgedragen om haar nieuwe medewerker onmiddellijk te ontslaan, maar ze weigerde. Daarop werd ze gesommeerd naar het partijhoofdkwartier te komen voor een pittig gesprek, maar ze weigerde weer. “Ze kon niet, zogezegd. Ze zei dat ze toe was aan rust en een midweekje zou gaan ‘kuren’ in een welnesscenter.”

Geybels zat niet in een bubbelbad ergens in het Zwarte Woud, maar wel in Bangkok, zo bleek toen ze zelf in paniek belde naar een aantal mensen uit de N-VA, aan wie ze het nummer van de Belgische ambassadeur in Thailand vroeg. “Ze heeft zelf de ambassadeur gebeld en die dus bij haar problemen betrokken”, zeggen ze bij de N-VA. “Op die manier heeft ze er zelf een politiek verhaal van gemaakt.”

Kim Geybels, zo zegt iemand binnen de partij, bleek de voorbije weken een potje waaruit veel onverwachte dingen naar boven kwamen zodra het openging. Daaruit kwamen privéproblemen, die eigenlijk geen rol mogen spelen. “Maar we merkten dat die problemen gewoon niet te verzoenen waren met de functie van senator.” Geybels werd eergisteren, toen ze terugkwam uit Bangkok, vriendelijk doch kordaat verzocht haar ontslag als senator te nemen. “En ze besefte zelf snel genoeg dat dat de enige optie was die haar nog restte.”

Exit Kim Geybels, de bruinharige babe, de spoedarts die haar razend drukke job zou combineren met haar functie van senator, de flamingante die voor een welgekomen frisse wind zorgde in de Belgische politiek sinds ze bekend werd met haar sexy shortjes en korte rokjes. A new star was born, maar bij de Vlaamsgezinde partij wisten ze al langer dat ze met Geybels een joker in huis hadden, iemand die het wel eens ver zou kunnen schoppen. “Je weet dat natuurlijk nooit”, zegt een topman. “Maar ze was bijzonder gedreven, ze had voor alles een goede uitleg, ze zag er goed uit en ze viel snel op”, zegt een topman van de N-VA.

Geybels werd acht jaar geleden lid van de partij. “In het laatste jaar aan de middelbare school had mijn lerares geschiedenis met zo veel passie over de Vlaamse ontvoogdingsstrijd verteld dat de vonk meteen was overgesprongen”, zei ze in Het Laatste Nieuws. “En de vlam werd almaar feller naarmate ik meer over die Vlaamse strijd en vooral over de gebroeders Daens las. In mijn ogen had dat iets heldhaftigs, iets romantisch, hoe zij het beste wilden voor dat Vlaamse klootjesvolk dat toen eind 19de eeuw onderdrukt werd door de Franstalige bourgeoisie.”

Misschien herkende Geybels in dat klootjesvolk wel haar ouders. Vader Ludo Geybels is vrachtwagenchauffeur, moeder Rita OCMW-bediende. Mensen die niets te kort hadden, maar ook geen kamer in de Hilton konden boeken. “Ik ben mijn ouders dankbaar dat ze mij geleerd hebben om nuchter door het leven te gaan en altijd met de voetjes op de grond te blijven”, aldus Geybels in Het Laatste Nieuws.

Ze worstelde zich niet alleen door de lastige studies geneeskunde, maar zette zich ook in voor de lokale afdeling van de partij. “Ze heeft het klassieke parcours doorlopen”, zegt een N-VA’er. “Geleidelijk aan merkten we dat het iemand was met capaciteiten. Ze liep in the picture en ze kon uitgroeien tot een belangrijke persoonlijkheid. Daar twijfelden we niet meer aan, anders hadden we haar niet op de zesde plaats van de Senaatslijst gezet.”

Geybels is nu terug naar af, maar ze is ook terug thuis. Ook hier belandt ze in de hel, zo zei ze in een interview met de VRT. “Ik was blij dat ik weg was uit Thailand”, aldus Geybels. “Maar om dan in eigen land hierin terecht te komen is ook niet leuk.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234