Donderdag 22/10/2020

Euthanasie

"Ondraaglijk psychisch lijden uit de wet schrappen zou een stap terug zijn"

Karin Jiroflée en Gwendolyn Rutten.Beeld sp.a/Belga

Open Vld en sp.a zien geen reden om de euthanasiewet terug te schroeven, ondanks de oproep van 65 professoren, psychiaters en psychologen om de mogelijkheid op euthanasie wegens ondraaglijk psychisch lijden uit de wet te halen. "Zelf meester zijn van je eigen leven en een stuk ook over je eigen dood, is iets waar ik als liberaal 100 procent achter sta", zegt Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten.

In een open brief die vandaag in De Morgen verscheen, roepen de ondertekenaars de regering op de euthanasieregels aan te passen. De afgelopen twee jaar was telkens sprake van ongeveer 50 mensen die overleden na euthanasie op basis van ondraaglijk psychisch lijden. "Wij zijn gealarmeerd door de toenemende banalisering van euthanasie op grond van psychisch lijden alleen", luidt het.

De ondertekenaars zijn niet tegen euthanasie, maar vinden dat ongeneeslijkheid bij psychisch lijden niet objectief kan worden vastgesteld. "Je mag niet vergeten dat een uitzichtloos gevoel eigen is aan bijvoorbeeld iemand in een depressieve fase", zegt professor klinische psychologie Ariane Bazan (ULB). "Bij deze patiënten zegt de wetenschap dat niet zozeer de verschillende therapieën, maar wel de robuustheid van de behandelende therapeut bepalend is. Dat betekent dat je eigenlijk maar alle mogelijke kansen hebt benut als je alle mogelijke therapeuten hebt geprobeerd."

Wilsverklaring

"Ik zie niet meteen een reden om de wet aan te passen", reageerde Open Vld-voorzitster Rutten in 'De ochtend' op Radio 1. Ze benadrukt dat het om heel complexe en langdurige psychiatrische gevallen gaat, en niet om een depressie. "Die twee debatten aan mekaar koppelen, is veel te kort door de bocht", luidt het.

Net als Kamerlid Karin Jiroflée (sp.a) wijst ze erop dat zelf kunnen beschikken over je leven, mensen vaak opnieuw opnieuw kracht en perspectief geeft. "Veel mensen stellen een wilsverklaring op omdat het hen rust geeft", weet Jiroflée. Ook volgens haar "verliezen de auteurs uit het oog dat het allemaal ging om mensen die allerlei therapieën hebben doorlopen en al jaren in de psychiatrie zitten".

Ze merkt ook op dat het taboe rond psychisch lijden aan het verdwijnen is en er meer over wordt gepraat. Ondraaglijk psychisch lijden uit de wet schrappen, zou voor de sp.a'ster dan ook een stap terug zijn in het hele debat.

Op het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) wilde men geen commentaar kwijt. Het gaat om een ethische kwestie, waarover de minister het debat aan het hele parlement wil laten, luidt het.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234