Maandag 14/10/2019

Onderzoeksrechter Langlois in lastig parket

Procureur Michel Bourlet van Neufchâteau heeft gisteren voor de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) in Luik zijn relaas gegeven van vier jaar samenwerking met onderzoeksrechter Jacques Langlois. In gerechtelijke kringen in Luik wordt druk gespeculeerd over het onttrekken van het Dutroux-onderzoek aan Neufchâteau en een overheveling naar Luik. 'Dat men zich na viereneenhalf jaar tot niets leidend onderzoek vragen begint te stellen over de capaciteiten van mijnheer Langlois lijkt mij maar normaal', zegt Gino Russo.

Luik

Eigen berichtgeving

Douglas De Coninck

Over de inhoud van de getuigenis van Bourlet raakte weinig bekend, behalve dan dat hij geen bezwaar lijkt te hebben tegen het vervangen van de onervaren onderzoeksrechter Langlois door een onderzoeksmagistraat van het parket-generaal. Het was het Luikse parket-generaal dat onlangs, op basis van artikel 136 bis van het strafwetboek, een verdoken afzettingsprocedure op gang bracht. Dat is vrij uitzonderlijk, maar de opeenstapeling van conflicten tussen het openbaar ministerie (Bourlet dus) en de onderzoeksrechter is dat ook.

Het laatste meningsverschil in wat intussen een lange rij is, ging over zo'n 6.000 haartjes die in 1996 met de grootst mogelijke omzichtigheid in beslag werden genomen in de gruwelkelder van Marc Dutroux en ook in de bestelwagen waarmee die Sabine Dardenne en Laetitia Delhez ontvoerde. Aangezien nog steeds weinig of niets geweten is over de manier waarop Julie Lejeune, Mélissa Russo, An Marchal en Eefje Lambrecks de dood vonden en er nog steeds aanwijzingen zijn dat Dutroux meer kinderontvoeringen pleegde dan de zes gekende, beschouwt Bourlet de haartjes als extreem belangrijk. Mogelijk leiden ze naar andere verdachten of slachtoffers. Langlois bleef echter vier jaar lang doof voor de bede van Bourlet om de haartjes naar een laboratorium te sturen. Hij vond dat 'te duur'. Bourlet zag zich uiteindelijk genoodzaakt 'zijn' onderzoeksrechter voor de KI te dagen, die Bourlet gelijk gaf. Eerder gebeurde al eens hetzelfde toen Langlois weigerde in te gaan op het verzoek van de ouders van Julie en Mélissa om in Grâce-Hollogne een reconstructie te houden van de ontvoering van hun kinderen. Langlois vond dat, vijf jaar na de feiten, 'te vroeg'.

Langlois nam in oktober 1996 de leiding van het onderzoek over van de vanwege een bord spaghetti afgezette Jean-Marc Connerotte. Tot dan toe had Langlois, als onderzoeksrechter, welgeteld één dossier op zijn palmares. Speurders verweten hem een gebrek aan ervaring. "Onder Langlois' leiding geraakte het Dutroux-onderzoek in een impasse", zegt Gino Russo, de vader van Mélissa. "Twijfels over alle aspecten van het dossier namen de plaats in van feiten. In feite weten we nu minder dan ooit. Langlois heeft het dossier zware schade toegebracht en ik vraag me af of die ooit nog te herstellen is. Wij staan nu wel lichtjes huiverachtig tegenover een overheveling naar Luik. Per slot van rekening is het daar dat men ons begin 1995 condoleerde met de dood van onze kinderen, terwijl Julie en Mélissa op dat ogenblik vermoedelijk nog in leven waren. Anderzijds is daar dat gevoel: slechter dan met Langlois kan het ook moeilijk."

Procureur Bourlet verschafte de drie magistraten van de KI gisteren uitleg over de manier waarop het onderzoek verloopt en over hoe opdrachten worden uitgevoerd. Hij moest ook enkele vragen beantwoorden. Het verhoor nam meer dan een uur in beslag. Hoewel dat niet verplicht is, zal het hof eerstdaags ook Langlois horen. Mogelijk mogen daarna nog speurders van de cel Verdwijningen in Neufchâteau hun verhaal komen doen.

Volgens de strafwet kan het hof 'indien nodig' het onderzoek naar zich toetrekken, zelf onderzoeksdaden bevelen of zelfs een onderzoeksmagistraat aanduiden die de huidige onderzoeksrechter vervangt. In dat verband circuleert in Luikse gerechtelijke kringen de naam van raadsheer Joachim. Hij trad in het verleden al vaker op als 'brandenblusser' in heikele dossiers in Luik of Neufchâteau.

Bourlet geeft in Luik relaas over vier jaar samenwerking met de magistraat die haast alle feiten omzette in twijfel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234