Dinsdag 15/10/2019

Onderzoekscommissie scheepskredieten in de maak

Brussel

Eigen berichtgeving

Bart Brinckman / Georges Timmerman

De meerderheidspartijen in het Vlaams Parlement beslissen volgende week over de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie die de politieke verantwoordelijkheden in het dossier van de scheepskredieten moet doorlichten. Aanleiding voor het initiatief is het gerechtelijk onderzoek naar het mogelijk frauduleus faillissement van rederij ABC Containerline van Tsvi Vered Rosenfeld. In het kader van dat dossier zit de voormalige Antwerpse VLD-schepen André Gantman al meer dan zes weken in voorhechtenis.

"Ik wil me niet uitspreken over de schuld of onschuld van Gantman", zegt VLD-voorzitter Karel De Gucht in een gesprek met De Morgen. "Dat is een taak voor het gerecht. Zijn arrestatie en het feit dat hij nog steeds in voorarrest zit, wat ook de beschuldigingen mogen zijn, doen me niet van mening veranderen over de kern van het dossier. Ik blijf voorstander van een onderzoekscommissie hierover. Beter, die onderzoekscommissie moet er komen. Ik ga ervan uit dat de meerderheidspartijen in het Vlaams Parlement eerstdaags met een voorstel voor de dag komen. Het is niet zo dat ik nu plots vind dat de zaak van de scheepskredieten niet meer onderzocht moet worden."

De Gucht was twee jaar geleden de drijvende kracht achter een op het nippertje mislukte poging om een onderzoekscommissie naar vermeend geknoei met scheepskredieten in het leven te roepen. Volgens de VLD-voorzitter is het dossier vooral een probleem van politieke verantwoordelijkheden. "Voorzover ik het probleem ken - en ik weet er dan toch iets van - is het bij Gantman geen kwestie van politieke verantwoordelijkheid", stelt hij. "De vraag is of hij als advocaat zijn boekje te buiten is gegaan. Vooraleer hij werd aangehouden heeft Gantman me verzekerd dat er geen frank naar de VLD is gegaan. Hij vertelde me trouwens dat er naar geen enkele partij geld is gegaan."

Gantman noemde aan het Antwerps gerecht de namen van tien tot twintig Vlaamse politici en kabinetsmedewerkers met wie hij contact heeft gehad in zijn functie als lobbyman voor ABC Containerline. Vrijwel allemaal werden ze inmiddels door het gerecht als getuige ondervraagd. Van 1989, toen de Vlaamse regering bevoegd werd voor de scheepskredieten, tot het faillissement van de rederij in 1996 probeerde Rosenfeld via zijn politieke contacten zoveel mogelijk tijd te winnen. Zijn rederij was virtueel failliet en kon de miljarden scheepskredieten, in feite goedkope overheidsleningen, niet terugbetalen. Om een opzegging van de scheepskredieten te vermijden ging Gantman destijds onderhandelen met onder anderen Marc Van Peel (CVP), Roger Malevé (Gimvindus), Lode Hancké (SP), Ward Beysen (VLD) en Norbert De Batselier (SP). Alleen deze laatste werd nog niet door het gerecht ondervraagd.

Gantman noemde namen van tien tot twintig Vlaamse politici

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234