Dinsdag 26/01/2021

Vechtscheidingen

Onderzoekers verrast: "Kinderen van vechtscheidende ouders zitten goed in hun vel"

Beeld BELGAIMAGE

Kinderen van vechtscheidende ouders zijn geen kneusjes. Tot die conclusie komen enkele Nederlandse onderzoekers. "Deze kinderen zijn net heel veerkrachtig en slagen erin om hun leven om de scheiding heen weer op te bouwen." 

Wekelijks van het ene huis naar het andere verhuizen, andere regeltjes uitgelegd krijgen, spullen vergeten, horen hoe er onenigheid is tussen mama en papa. Heel wat kinderen ervaren de (v)echtscheiding van hun ouders als lastig. Maar hebben al die vervelende gevolgen ook een negatieve impact op de kwaliteit van leven van deze kinderen? 

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), de Universiteit Utrecht (UU) en de Academische werkplaatskindermishandeling (AWK) stelden zich die vraag, en komen tot een naar eigen zeggen verrassend antwoord: "De invloed van vechtscheidingen op de kwaliteit van het leven van kinderen is gering."

Welzijn

De onderzoekers stellen dat nadat ze een honderdtal Nederlandse en ook Vlaamse kinderen verschillende vragenlijsten voorschotelden. Daarin peilden ze naar een aantal praktische zaken, maar dus ook hun welzijn. "Vechtscheiding of niet: kinderen gaven aan dat ze zich goed in hun vel voelden", legt Catrin Finkenauer, hoogleraar jeugdstudies aan de Universiteit Utrecht, op de Nederlandse radiozender BNR uit. 

Volgens Finkenauer realiseerden zij en de onderzoekers zich dat ze de kinderen hebben onderschat. "Ze maken iets mee dat een aanslag is op hun welzijn. Als ouders meedelen dat ze uit elkaar gaan, dan trekken ze de bodem onder hun voeten weg. Maar niet alle kinderen gaan daar passief mee om. Ze maken het beste van hun leven. Ook al ervaren ze een scheiding als lastig en stressvol, ze leggen zich er niet bij neer." Volgens Finkenauer zijn de kinderen net veel veerkrachtiger dan gedacht. "Ze laten hun leven niet door een scheiding domineren, maar bouwen het, om die scheiding heen, weer op."

'Kinderen uit de knel'

De bevindingen vloeien voort uit een onderzoek naar 'Kinderen uit de knel', een therapeutisch programma dat in Nederland en Vlaanderen is uitgerold speciaal voor vechtscheidende ouders. Zij leren in groepjes hoe ze minder destructief met elkaar kunnen omgaan, zodat hun kinderen "uit de knel geraken" en zich weer veilig voelen. Ook hun kroost zelf stapt in het programma: niet om therapie te volgen maar wel om te leren hoe ze hun ouders kunnen duidelijk maken wat de impact is van hun gekibbel.

De onderzoekers bevroegen voor- en achteraf alle deelnemers. De ouders zelf gaven aan dat het programma een positief effect had: hun conflicten verminderden en het contact werd constructiever. 

Wat de kinderen betreft, wel nog deze belangrijke kanttekening: het is niet allemaal goed nieuws. Onderzoekers stelden evenzeer vast dat zeer ernstige conflicten tussen ouders wel degelijk voor traumaklachten bij zoon- en dochterlief zorgen. Bijna 50 procent van de jongens en meisjes in het onderzoek had een verhoogd risico op posttraumatische stressklachten met betrekking tot de scheiding. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234