Zaterdag 24/08/2019

"Onderzoekers MH17 keren zo snel mogelijk terug naar rampplek"

Beeld ANP

Het tussentijdse rapport over de ramp met vlucht MH17 in Oekraïne is een belangrijke tussenstap, maar er is nog een lange weg te gaan om stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen te bergen en om helderheid te bieden over de toedracht en de schuldigen. Zo heeft de Nederlandse premier Mark Rutte gereageerd na de voorstelling van het eerste rapport van de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

Een van de betrachtingen is om ter plaatse verder onderzoek te kunnen uitvoeren. "Wij blijven er, samen met de andere getroffen landen, alles aan doen om terug te gaan naar de rampplek en af te maken waar we aan begonnen zijn", aldus Rutte. "Als de veiligheidssituatie het maar even toelaat, staan onze mensen klaar om af te reizen."

De leider van het onderzoeksteam, Pieter-Jaap Aalbersberg, zal alvast morgen opnieuw naar Oekraïne gaan.

Rutte verwelkomt het tussentijds rapport als "een tussenstap die ons zeker verder helpt op de weg die voor ons ligt" en benadrukt de zorgvuldigheid ervan. "Alle onafhankelijke internationale deskundigen die aan het onderzoek hebben meegewerkt, zijn het over die feiten eens en het is goed dat we nu onder andere weten dat de vlucht normaal verliep, tot het moment dat er van buitenaf een inslag plaatsvond."

Nabestaanden
"Stap voor stap werken de deskundigen richting onweerlegbare conclusies", voegt Rutte nog toe. "We zijn het aan de nabestaanden verplicht het uiterste te doen om stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen te bergen, om helderheid te bieden over de toedracht en om schuldigen ter verantwoording te roepen."

De definitieve conclusies van de Onderzoeksraad worden in de loop van 2015 verwacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden