Maandag 03/08/2020

Onderzoekers Kongolese grondstoffenplundering mikpunt van intimidatie

Brussel

Eigen berichtgeving

Georges Timmerman

Een researcher van het Antwerpse Ipis en een Belgisch lid van het VN-panel dat de grondstoffenplundering in Kongo onderzocht, zijn het slachtoffer geworden van een raadselachtige vorm van intimidatie, zo vernam De Morgen. Hun e-mails werden onderschept door iemand die beweerde in contact te staan met de staatsveiligheid en hen bijkomende informatie vroeg over de Belgisch-Katangese zakenman George Forrest. De onbekende ondertekende zijn mails met de schuilnaam 'Guy Verhofstadt'. Beide onderzoekers hebben klacht met burgerlijkepartijstelling ingediend bij het parket van Antwerpen.

Jeroen Cuvelier is researcher bij het International Peace Information Service (Ipis) en als expert verbonden aan de parlementaire onderzoekscommissie Grote Meren, die de betrokkenheid van Belgen onderzoekt bij de plundering van grondstoffen in Centraal-Afrika. Op 13 november stuurde hij een e-mailbericht naar Bruno Schiemsky, de enige Belg die deel uitmaakte van het panel van de Verenigde Naties dat eveneens de plundering van natuurlijke rijkdommen in Centraal-Afrika onderzocht. In oktober publiceerde het VN-panel zijn definitieve rapport, dat onder meer erg kritisch is voor Forrest en zware sancties vroeg tegen de zakenman.

Cuvelier en Schiemsky wisselden informatie uit over een smokkelcircuit van coltan vanuit Kongo. Op 23 november ontving Cuvelier volgende reply op zijn bericht: "Geachte heer. Onze staatsveiligheid onderschepte het onderstaande artikel. Ik verneem dus dat u over belangrijke informatie beschikt die voor ons van enorm belang kan zijn omdat ze aanleunt bij de Forrest-zaak, een dossier waarmee wij volop bezig zijn zoals u voorbije woensdag nog via het Canvas-journaal kon vernemen. Hebt u hierover nog verdere informatie? Vriendelijke groeten, Guy Verhofstadt."

Wegens inbreuk op de privacywetgeving, het zich toe-eigenen van officiële titels en mogelijke andere inbreuken op de strafwet besloten Cuvelier en Schiemsky klacht neer te leggen. De Antwerpse onderzoeksrechter Isa Van Hoeylandt is bevoegd voor het dossier. Ipis-topman Johan Peleman, die zelf herhaaldelijk optrad als VN-expert, is verontwaardigd over deze "poging tot intimidatie" tegen zijn medewerker: "Wie houdt zich met dit soort grappen bezig?"

Cuvelier en Schiemsky geloven niet in de mogelijkheid van een flauwe grap van een toevallige hacker. "Waarschijnlijk gaat het om een doelbewuste poging tot intimidatie van personen die er belang bij hebben", zegt Schiemsky. "De VN maken zich al enige tijd ongerust over de veiligheid van de panelleden. Het wordt ons bijvoorbeeld afgeraden om naar bepaalde Afrikaanse landen te reizen zonder bescherming. Het werk van het VN-panel is doorgestoten tot de kern van de zaak en er staan grote belangen op het spel, zowel politiek, militair als economisch."

E-mails van Belgisch VN-panellid onderschept door 'Guy Verhofstadt'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234