Maandag 29/11/2021

'Onderzoek Van Noppen moet worden overgedaan, Vercauteren is onschuldig'

De Gentse advocaat Walter Van Steenbrugge stapt naar Cassatie om het hele onderzoek naar de moord op veearts Karel Van Noppen (1995) opnieuw te laten voeren. Zijn cliënt Alex Vercauteren werd in juni 2002 door de Antwerpse volksjury veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf als opdrachtgever.

Door Marjan Justaert

GENT l Van Steenbrugge stoffeert zijn aanvraag tot herziening met een 'dijk van een nieuw element'. De assisenpleiter kondigt een en ander aan in zijn boek De affaire justitie, dat gisteravond boven de doopvont werd gehouden.

5 juni 2002. Op het assisenproces rond de moord op veearts Karel Van Noppen, die drie kogels in het lichaam kreeg nadat hij de hormonenmaffia op het spoor was gekomen, wordt de strafmaat bepaald. Vetmester Alex Vercauteren krijgt als vermeende opdrachtgever de maximumstraf. Medebeschuldigden Albert Barrez, Carl De Schutter en Germain Daenen komen er elk met 25 jaar vanaf. De levenslange veroordeling komt bij de verdediging aan als een mokerslag.

De vier advocaten van Vercauteren (Walter Van Steenbrugge, zijn venote Christine Mussche, Hans Rieder en Bart De Geest) zijn murw geslagen. Ze zijn ervan overtuigd dat hun cliënt onschuldig is maar blijven gebroken achter. "De uitspraak was zo onterecht en zo oneerlijk, dat we van onze cliënt een mandaat kregen om op zoek te gaan naar eender welk element om zijn onschuld aan te tonen", vertelt Van Steenbrugge. "Bij het gerecht moesten we niet gaan aankloppen. In zaak heeft justitie immers haar ware gelaat getoond. Daarom zijn we zelf op jacht gegaan, via een ingehuurde privédetective."

Momenteel beschikt de Gentse strafpleiter naar eigen zeggen over genoeg munitie om de herzieningsaanvraag ontvankelijk te laten maken. Eén: het getuigenis van een trucker die de Mercedes van de opdrachtgever nietsvermoedend naar het buitenland verscheepte, met daarbij nog enkele andere zaken die erg belastend zijn voor de vermoedelijk échte opdrachtgever. En twee: "Een spiksplinternieuw element dat tijdens de drukproef van het boek is opgedoken en waarover ik momenteel nog niets kwijt kan."

De bewuste getuigenis werd in deze krant al eens uitgebreid uit de doeken gedaan (DM 25/5/2002), maar is door omstandigheden nooit gebruikt op het assisenproces in Antwerpen. In zijn boek beschermt Van Steenbrugge de betrokkenen door enkel de eerste letter van hun achternaam te gebruiken. "Trucker C. zou kort na de moord op Van Noppen een gesprek hebben opgevangen dat erg belastend was voor R. (vleeshandelaar Walter Remysen, een achterneef van Karel Van Noppen, MJ)", schrijft de advocaat.

"Ik ben ook in het bezit gekomen van een brief die huurmoordenaar Barrez tijdens het proces in zijn cel schreef, gericht aan een medegedetineerde V.P. Barrez schreef dat hij er na het getuigenis van R. absoluut zeker van was dat hij de mysterieuze man in de parkeergarage was (de opdrachtgever dus). (...) Komt daar nog bij dat een ander persoon meldde dat R. ten tijde van zijn getuigenis in de zaak-Van Noppen vreselijk in zijn nopjes was dat hij slechts in de hoedanigheid van getuige moest gaan."

Van Steenbrugge vindt dat hij zelf ook tekort is geschoten tijdens het proces. Hij gelooft rotsvast in zijn kansen om dat via een herzieningsaanvraag bij het Hof van Cassatie recht te zetten. "Ik was destijds te braaf, een echte wienersangerknaap. Nu ben ik bijzonder strijdlustig. Vercauteren zit al zeven jaar onschuldig in de gevangenis. Hij is geen koorknaap, maar dit is werkelijk unfair. Ik wil niet denken aan een worstcasescenario (dat Cassatie de aanvraag onontvankelijk verklaart, MJ), ik reken erop dat het een faire uitspraak wordt.

Vermoedelijk dient Van Steenbrugge zijn aanvraag binnen enkele weken in. Oordeelt het Hof dat het verzoek ontvankelijk is, dan moet het moordonderzoek opnieuw gedaan worden, inclusief een nieuw proces op het einde van de rit.

Walter Van Steenbrugge:

Ik beschik over een spiksplinternieuw element in de zaak waarover ik momenteel nog niets kwijt kan

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234