Woensdag 29/03/2023

NieuwsKlimaatverandering

Onderzoek toont hoe Miami, Shanghai en Antwerpen onder water dreigen te lopen

Een simulatie toont hoe de stijgende zeespiegel het Hard Rock Stadium in Miami onder water zou zetten. Beeld Image: Climate Central/Nickolay Lamm
Een simulatie toont hoe de stijgende zeespiegel het Hard Rock Stadium in Miami onder water zou zetten.Beeld Image: Climate Central/Nickolay Lamm

Als de wereld met 3 graden Celsius opwarmt, moeten zo’n vijftig steden ‘ongeziene maatregelen’ nemen om zich te beschermen tegen de stijgende zeespiegel. Dat blijkt uit simulaties van de onderzoeksgroep Climate Central.

Dieter Decleene

De wetenschappers onderzochten welke plekken de komende eeuwen het meest kwetsbaar zijn in verschillende klimaatscenario’s en publiceerde hun bevindingen in het vakblad Environmental Research Letters. Op basis van de hoeveelheid broeikasgas die we nu al hebben uitgestoten, mogen we op lange termijn een zeespiegelstijging van 1,9 meter verwachten. Bij 3 graden opwarming verwachten ze dat het land waarop momenteel zo’n 10 procent van de wereldbevolking woont - meer dan 800 miljoen mensen - op lange termijn onder de hoogwaterlijn komt te liggen. Verschillende eilanden zoals de Malediven, Tuvalu en de Kaaimaneilanden dreigen vrijwel volledig te verdwijnen. Slagen we erin de opwarming tot 1,5 graad te beperken, dan komt de woonplaats van zo’n 500 miljoen mensen onder de zeespiegel terecht.

Onder het motto ‘een beeld zegt meer dan duizend woorden’ goten de onderzoekers hun bevinden in sprekende simulaties waarin steden als New York, Mumbai en Shanghai onder water komen te staan. Die gaan er natuurlijk wel van uit dat we niks doen om het water tegen te houden. In Europa keken ze onder meer naar de gevolgen voor Londen, Glasgow en Kopenhagen. In Antwerpen komt bij 3 graden opwarming en zonder ingrijpen de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal deels onder water te staan. Vooral delen van Azië krijgen het hard te verduren. Van de tien landen die het grootste risico lopen, liggen er acht in Azië.

‘Zal ons lang achtervolgen’

De aarde is momenteel al met 1,1 graad Celsius opgewarmd ten opzichte van het pre-industriële tijdperk. Op basis van het huidige klimaatbeleid stevenen we af op een opwarming met 2,7 tot 3,1 graden tegen het einde van de eeuw. Hou je rekening met gemaakte beloftes, dan wordt dat 2,4 graden.

Volgens klimaatwetenschapper Philippe Huybrechts (VUB) strookt de zeespiegelstijging die de onderzoekers voorspellen met de laatste wetenschappelijk inzichten. “Al zal het proces wellicht eerder millennia dan eeuwen in beslag nemen. Zelfs als we vandaag de uitstoot stoppen, blijft de zeespiegel nog lange tijd stijgen. We hebben wel nog in de hand waar we zullen uitkomen en hoe snel dat zal gaan. Vast staat dat we vandaag van alles in gang zetten dat ons lang zal achtervolgen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234